Vi har samlet alle de oplysninger, du behøver at vide om rådighedsbeløb. Læs hvordan du udregner dit rådighedsbeløb og hvilken betydning, det har.
Et rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage, når du har modtaget løn/anden indkomst og betalt dine faste udgifter - f.eks. udgifter til bolig, transport, forsikringer eller lignende.
Når du kender dit rådighedsbeløb, ved du helt præcis hvor mange penge, du har til rådighed hver måned, efter du har betalt dine faste udgifter. Rådighedsbeløbet kan hjælpe dig til at undgå overtræk og giver dig mulighed for at budgettere – f.eks. hvis du ønsker at låne penge.
Netto indkomst(er) minus faste udgifter = rådighedsbeløb
Dit rådighedsbeløb spiller først og fremmest en vigtig rolle, når du skal betale dine variable udgifter uden at få overtræk på din lønkonto.
Som før beskrevet, trækkes dine faste udgifter fra dit rådighedsbeløb, mens de variable udgifter, der bl.a. dækker over mad, rejser, fornøjelser, gaver og lignende kan være forskellige fra måned til måned.
Dit rådighedsbeløb har altså betydning for, om du kan dække uforudsete og variable udgifter uden at få overtræk på din lønkonto.
Det er vanskeligt at sige noget generelt om hvor stort et rådighedsbeløb, vi hver især bør have, da der er stor forskel på, hvordan vi hver især lever, og hvilke udgifter vi har.
Endvidere er der forskel på, hvor stort et rådighedsbeløb vi har brug for, alt efter om vi er enlige, samlevende eller en børnefamilie.
Finanstilsynet har lavet nogle generelle anbefalinger til rådighedsbeløb:
Grunden til at det anbefalede rådighedsbeløb for samlevende er lavere pr. person end det anbefalede beløb for enlige, er fordi samlevende har nogle økonomiske fordele f.eks. i forbindelse med madlavning (det er billigere at lave mad til to personer end til en). Beløbet afhænger af barnets alder - og desto ældre barnet er, desto flere penge skal der regnes ind i rådighedsbeløbet.
Hvis du budgetterer dine omkostninger, ved du præcis, hvad dit rådighedsbeløb er. Der er mange fordele ved at lægge et budget – f.eks. får du:
Prøv vores låneberegner, hvor du kan se, hvor meget du skal afdrage om måneden. Du kan derefter sammenholde den månedlige ydelse med dit rådighedsbeløb.
Når du skal låne penge, kan du støde på mange forskellige økonomiske begreber, og nogle af dem er måske lidt vanskelige at forstå. Vi har derfor skrevet en række artikler, hvor vi forklarer de forskellige lånebegreber og svarer på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med lån.