FORSIDE   >   ORDBOG   >   RESTGÆLD

Restgæld – Hvad er restgæld?

Vi har samlet alle de oplysninger, du behøver at kende til om restgæld. Læs hvad restgæld er, og hvordan du adskiller restgæld og hovedstol.

Hvad er restgæld

Når du kigger på lån, støder du på mange økonomiske begreber og udtryk fra bankverdenen. Restgæld er et af dem.

Vi vil gerne hjælpe dig med at forstå, hvad de forskellige lånebegreber betyder, og hvilken rolle de spiller for dit lån. Her på siden får du en forklaring på, hvad restgæld er, og hvordan du skal forstå begrebet i forhold til for eksempel lånets hovedstol.

Definition af restgæld

Restgæld er det beløb, du mangler at afdrage på et lån. Det er dit oprindelige lånebeløb fratrukket alle foregående ydelser, og er således et øjebliksbillede af, hvad du på det pågældende tidspunkt mangler at tilbagebetale på dit lån.

hovedstol og restgæld

Hvad er forskellen på hovedstol og restgæld?

Et andet økonomisk begreb, du sikkert også er stødt på før, er hovedstol. Men hvad er forskellen på hovedstol og restgæld?

Forskellen på de to økonomiske begreber er grundlæggende, at hovedstolen er den samme størrelse, uanset hvor meget du afdrager på dit lån, hvorimod restgælden falder for hver gang, du afdrager på dit lån.

Hovedstolen er således hele det lånte beløb inklusive eventuelle stiftelsesomkostninger, provenu og kurstab – med andre ord lånets ”startgæld”.

Eksempel på restgæld og hovedstol

Du låner 50.000 kr. (hovedstol) til 9,95 % i rente med en løbetid på 24 mdr.
Første måned afdrager du således 2.297 kr. af 50.000 kr. Det giver dig en restgæld på 47.703 kr. Hovedstolen er fortsat 50.000 kr.

Restgæld ift. bilkøb – vær varsom!

Restgælden er særlig vigtig at være opmærksom på, hvis du skal købe en brugt bil eller motorcykel. Du kan nemlig risikere at købe en bil eller motorcykel med restgæld.

Få gode råd til privat bilhandel

Hvis en bank eller et leasingselskab har pant i bilen, skal det slettes som en del af købet, da det ellers kan blive dyrt for dig.  

Husk derfor altid at tjekke bilens stelnummer i bilbogen for at sikre, at du ikke overtager en tidligere ejers restgæld.

Læs mere og beregn dit billån

restgæld ved bilkøb

Andre lånebegreber

Når du skal låne penge, kan du støde på mange forskellige økonomiske begreber, og nogle af dem er måske lidt vanskelige at forstå. Vi har derfor skrevet en række artikler, hvor vi forklarer de forskellige lånebegreber og svarer på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med lån.