Annuitetslån

Vi giver her definitionen på annuitetslån. Låntypen er den mest anvendte i banker. Læs mere.

Annuitetslån er typisk et realkreditlån

Der findes forskellige grundlæggende lånetyper, som primært adskiller sig fra hinanden i forholdet mellem ydelse, rente og afdrag, når man betaler tilbage på lånet.

Annuitetslånet er en af disse grundlæggende låntyper, som kendetegnes ved at have en fast termin og en fast ydelse.

Et annuitetslån benyttes både ved optagelse af forbrugslån, boliglån og realkreditlån.

Hvad er et annuitetslån?

Et annuitetslån er en låntype, der kendetegnes ved, at man betaler en fast ydelse med faste mellemrum ved hver termin gennem hele lånets løbetid.

Et eksempel på et annuitetslån er et realkreditlån med afdrag.

Den samlede ydelse, man betaler med et annuitetslån, er et fast beløb, som samlet består af afdrag og rentebetalinger. Det vil sige, at man betaler det samme beløb (ydelse) hver termin. Ydelsen er den samme, men forholdet mellem, hvor meget man betaler i renter, og hvor meget man afdrager på lånet, skifter i løbet af lånets løbetid.

Den ydelse, man betaler på sit annuitetslån, vil i begyndelsen hovedsageligt bestå af renter. Renten fastsættes nemlig ud fra en procentdel af restgælden, og i begyndelsen af lånets løbetid vil restgælden være nær hovedstolen, som er det samlede beløb, du har lånt.

Hvad er et annuitetslån?

Eksempel på annuitetslån hos Coop Bank

Eksempel på annuitetslån

I begyndelsen af et annuitetslåns løbetid består ydelsen primært af rentebetalinger og en lille del afdrag på selve gælden. Men når en væsentlig del af gælden er afdraget – ofte når to tredjedele af lånets løbetid er gået – vil der ske et skift. Restgælden bliver mindre, og det samme gør pengesummen, som renterne udgør. Da man stadig skal betale det samme i ydelse hver måned, bliver ens afdrag væsentlig større, og gælden bliver afdraget hurtigere.

En af de helt store fordele ved annuitetslån er, at man skal betale et fast beløb hver termin. Det betyder, at det bliver væsentligt nemmere at planlægge budget og rådighedsbeløb, da der ikke kommer nogle uforudsete betalinger, især hvis lånet er fastforrentet. Det kan give en vis tryghed, men det kan også være surt, at store dele af ens faste ydelser går til renter. Det kan dog også være en fordel, da rentebetalingerne er fradragsberettigede.

Andre lånebegreber

Når du skal låne penge, kan du støde på mange forskellige økonomiske begreber, og nogle af dem er måske lidt vanskelige at forstå. Vi har derfor skrevet en række artikler, hvor vi forklarer de forskellige lånebegreber og svarer på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med lån.