Nominel rente – Hvad er nominel rente?

Vi har samlet alle de oplysninger, du behøver at vide om nominel rente. Læs hvordan den nominelle rente eksempelvis adskiller sig fra debitorrenten og ÅOP.

Hvad er nominel rente

Der er mange rentetyper og udtryk at navigere i, og det kan være svært at kende forskel på dem. 

Én af de rentetyper er den nominelle rente. Men hvordan adskiller nominel rente sig fra eksempelvis debitorrente og ÅOP? Og er ”årlig nominel rente” det samme som nominel rente?

Disse spørgsmål kan du få svar på i denne artikel, hvor vi klæder dig på til bedre at kunne forstå de forskellige rentetyper, og hvilken rolle de spiller for dit lån.

Definition af nominel rente

"Den nominelle rente kaldes også for den pålydende rente for et lån. Den nominelle rente er således den rå, årlige rente, der hverken tager højde for renters rente, gebyrer eller andre ekstraomkostninger"

Hvad er forskellen på nominel rente og debitorrente?

Har du allerede læst vores artikel om debitorrente, ved du, at forskellen på den nominelle rente og debitorrenten er, at debitorrenten tager højde for renters rente.

Hvad betyder det i praksis, når du kigger på lån og renter?

Det betyder grundlæggende, at debitorrenten er den rentetype, der giver dig det mest retvisende billede af, hvordan din pengebeholdning forrentes, da debitorrenten som bekendt medregner renters rente.

Eksempel:
Tilskrives renten på dit lån flere gange årligt – f.eks. månedligt – kan du ikke bruge den nominelle rente til ret meget i praksis. Optager du f.eks. et lån på 10.000 kr. med 10 % i nominel rente med månedlig renteskrivning, bliver din årlige debitorrente 10,47 %.

Læs mere om debitorrente

forskellen mellem nominel rente og debitorrente

forskellen på nominel rente og åop

Hvad er forskellen på nominel rente og ÅOP?

Forskellen på den nominelle rente og ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) er, at ÅOP medregner alle omkostninger herunder renter, gebyrer og stiftelsesomkostninger, mens den nominelle rente, som allerede beskrevet, kun viser den pålydende rente uden at tage højde for ekstraomkostninger og renters rente, der i praksis kan hæve omkostningerne ved lånet betydeligt.

Opsummerende kan man altså sige, at den nominelle rente kun viser den rå rentesats, men hvis du vil have det mest retvisende billede af, hvor mange omkostninger, der er knyttet til dit lån, skal du kigge på ÅOP.

Skal du låne penge? Vores Coop Lån har nogle af markedets laveste renter.

Læs mere om dine lånemuligheder

Hvad er forskellen på den nominelle rente og den årlige nominelle rente?

Det er let at forveksle den nominelle rente og den årlige nominelle rente, da begge begreber indeholder ordet ”nominel”. Men det er vigtigt, at du ikke blander betydningen af de to sammen.

Den årlige nominelle rente er nemlig det samme som en debitorrente, hvilket vil sige, at den årlige nominelle rente medregner renters rente – men ikke eventuelle gebyrer og stiftelsesomkostninger.

den årlige nominelle rente

Andre lånebegreber

Når du skal låne penge, kan du støde på mange forskellige økonomiske begreber, og nogle af dem er måske lidt vanskelige at forstå. Vi har derfor skrevet en række artikler, hvor vi forklarer de forskellige lånebegreber og svarer på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med lån.