Markedsrenten – Hvad er markedsrenten?

Vi har samlet alle de oplysninger, du behøver at kende om markedsrenten. Lær, hvad markedsrenten er og hvilken betydning den har for dig og dine penge.

Hvad er markedsrenten

Markedsrenten dikteres af det frie marked. Den er udtryk for udbud og efterspørgsel af kredit i markedet.

Til hverdag tænker du sikkert ikke så meget over, om markedsrenten stiger eller falder. Det behøver du heller ikke. Men hvis du eksempelvis sætter din opsparing i banken eller optager et lån med en variabel rente, bør du være opmærksom på markedsrenten.

Hvilken rolle spiller markedsrenten for henholdsvis indlån og udlån? Det kan du læse om nedenfor.

Sådan bestemmes markedsrenten

Hvis der er stor efterspørgsel på kredit, kræver udbyderne af kredit (långiverne -f.eks. bankerne) en højere rente, mens et fald i efterspørgsel af kredit betyder, at långiverne sænker deres rente i takt med markedsrenten.

Markedsrentens betydning ved udlån  

Optager du et lån med fast rente, spiller markedsrenten ingen rolle i lånets løbeperiode. Din rente vil forblive den samme, uanset hvor meget markedsrenten stiger eller falder.

Optager du derimod et lån med variabel rente, vil markedsrenten spille en rolle for, hvordan din pengebeholdning forrentes. Således vil renten på dit lån falde, når markedsrenten falder, og omvendt vil renten på dit lån stige i takt med markedsrenten.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved henholdsvis fast- og variabel rente her.

markedsrentens betydning

markedsrenten betydning ved indlån

Markedsrentens betydning ved indlån

Når du sætter penge i banken, får du en indlånsrente, der bestemmer, hvor meget du får i rente af den pengebeholdning, du har stående på din konto.

Læs mere om Coop Lån

Andre lånebegreber

Når du skal låne penge, kan du støde på mange forskellige økonomiske begreber, og nogle af dem er måske lidt vanskelige at forstå. Vi har derfor skrevet en række artikler, hvor vi forklarer de forskellige lånebegreber og svarer på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med lån.