Rådighedsbeløb – Hvad er et rådighedsbeløb?

Vi har samlet alle de oplysninger, du behøver at vide om rådighedsbeløb. Læs hvordan du udregner dit rådighedsbeløb og hvilken betydning, det har.

Hvad er et rådighedsbeløb

Et rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage, når du har modtaget løn/anden indkomst og betalt dine faste udgifter - f.eks. udgifter til bolig, transport, forsikringer eller lignende. 

Når du kender dit rådighedsbeløb, ved du helt præcis hvor mange penge, du har til rådighed hver måned, efter du har betalt dine faste udgifter. Rådighedsbeløbet kan hjælpe dig til at undgå overtræk og giver dig mulighed for at budgettere – f.eks. hvis du ønsker at låne penge.

Læs mere om Coop Lån

Definition af rådighedsbeløb

Netto indkomst(er) minus faste udgifter = rådighedsbeløb

Hvilken betydning har dit rådighedsbeløb?

Dit rådighedsbeløb spiller først og fremmest en vigtig rolle, når du skal betale dine variable udgifter uden at få overtræk på din lønkonto.

Som før beskrevet, trækkes dine faste udgifter fra dit rådighedsbeløb, mens de variable udgifter, der bl.a. dækker over mad, rejser, fornøjelser, gaver og lignende kan være forskellige fra måned til måned.

Dit rådighedsbeløb har altså betydning for, om du kan dække uforudsete og variable udgifter uden at få overtræk på din lønkonto.

rådighedsbeløb

Rådighedsbeløb størrelse

Hvor stort skal dit rådighedsbeløb være?

Det er vanskeligt at sige noget generelt om hvor stort et rådighedsbeløb, vi hver især bør have, da der er stor forskel på, hvordan vi hver især lever, og hvilke udgifter vi har.

Endvidere er der forskel på, hvor stort et rådighedsbeløb vi har brug for, alt efter om vi er enlige, samlevende eller en børnefamilie.

Finanstilsynet har lavet nogle generelle anbefalinger til rådighedsbeløb:

  • Ca. 7.000 kr. om måneden for enlige
  • 11-12.000 kr. om måneden for samlevende
  • Et barn eller flere børn øger med 2-3.500 kr. pr. barn

Grunden til at det anbefalede rådighedsbeløb for samlevende er lavere pr. person end det anbefalede beløb for enlige, er fordi samlevende har nogle økonomiske fordele f.eks. i forbindelse med madlavning (det er billigere at lave mad til to personer end til en). Beløbet afhænger af barnets alder - og desto ældre barnet er, desto flere penge skal der regnes ind i rådighedsbeløbet.

Budgetplanlæg og hold styr på dit rådighedsbeløb  

Hvis du budgetterer dine omkostninger, ved du præcis, hvad dit rådighedsbeløb er. Der er mange fordele ved at lægge et budget – f.eks. får du:

  • fuldt overblik over dine faste- og variable udgifter
  • fuldt overblik over din/jeres indkomst(er)
  • mulighed for at lægge til side og spare op
  • mulighed for at se, om du har overskud til at optage et lån

Prøv vores låneberegner, hvor du kan se, hvor meget du skal afdrage om måneden. Du kan derefter sammenholde den månedlige ydelse med dit rådighedsbeløb.

Rådighedsbeløb budget

Andre lånebegreber

Når du skal låne penge, kan du støde på mange forskellige økonomiske begreber, og nogle af dem er måske lidt vanskelige at forstå. Vi har derfor skrevet en række artikler, hvor vi forklarer de forskellige lånebegreber og svarer på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med lån.