Hvordan tjekker man, at andelsforeningen har en sund økonomi, og hvorfor er det en god idé at have indhentet en garanti fra banken allerede på fremvisningsdagen? Vi har lavet en guide med gode råd til dig, der er på udkig efter en andelsbolig.
Du har nok allerede gjort dig en masse tanker om, hvordan din nye andelslejlighed skal se ud. Men ikke desto mindre kan det godt betale sig at fokusere boligsøgningen ved at lave en liste med ønsker til, hvordan din kommende bolig skal være.
Skriv ned, hvor stor lejligheden skal være, hvor mange, der skal bo i lejligheden, om der skal være altan, et hyggeligt gårdmiljø eller måske en parkeringsplads?
Hos os kan du få et andelsboliglån med bonus – hele 750 kr. om året pr. lånte million.
Andelsboliger finansieres med banklån, da man ikke kan få realkreditlån til andelsboliger. I Coop Bank kan du vælge finansiering med afdrag og en løbetid på op til 30 år. Du betaler et beløb hver måned, der består af renter og afdrag.
I Coop Bank betaler du etableringsgebyr for lånet, derudover betaler du omkostninger til Staten i forbindelse med tinglysning af ejerpantebrev og til andelsboligforeningen og/eller administrator, som typisk tager et gebyr for udarbejdelse af overdragelsesaftalen og ekspedition af adkomsterklæring.
Inden vi låner dig pengene, foretager vi en kreditvurdering af både dig og andelsboligforeningen. Vi tilbyder en konkurrencedygtig, attraktiv rente, som fastsættes på baggrund af din økonomi, foreningens økonomi og lånets størrelse.
Eventuelle øvrige vilkår kan også indgå i vores vurdering. Det kan resultere i et afslag eller et forslag om at lede efter en anden forening eller bolig i en anden prisklasse.
Hvis du har fundet en lejlighed, du godt kunne tænke dig at få en fremvisning af, er det en god idé, at du har sat dig grundigt ind i andelsboligforeningens økonomi allerede inden fremvisningen. Sælger vil nemlig oftest forlange svar på, hvorvidt du vil købe andelen, allerede på fremvisningsdagen, og ønsker du for lang betænkningstid, risikerer du, at lejligheden går til anden side.
Når du skal tjekke foreningens økonomi, er der særligt tre dokumenter, som er vigtige at sætte sig ind i:
En af de ting, du bør kigge på, når du skal tjekke foreningens økonomi, er gældens størrelse og sammensætning i foreningen. På andelsportal.dk findes nogle tommelfingerregler omkring gælden. Som udgangspunkt tyder en gæld på under 50 % af ejendommens værdi på, at der er tale om en sund forening. Hvis gælden er over 75 %, bør du forholde dig mere kritisk, da det kan betyde,at foreningen optager meget gæld eller ikke får afviklet den gæld, der er. Det kan dog også bare være fordi, at andelsboligforeningen er nyetableret.
I vedtægterne kan du finde regler for blandt andet husorden, fremleje og drift. Du kan også finde regler omkring hæftelse. Generelt hæfter du som andelshaver kun med indskud, du har betalt for andelen. Hvis foreningen går konkurs, mister du derfor som udgangspunkt kun dit indskud.
Men du bør skærpe opmærksomheden, hvis der i vedtægterne eller andre steder står noget om solidarisk hæftelse på lån optaget af foreningen. Det kan nemlig få stor betydning for dig som andelshaver.
Det er også værd at tage et kig på boligafgiften. Denne skal betales hver måned. Her er det vigtigt, at du holder dig for øje, at en lav boligafgift ikke altid er ensbetydende med en billig boligafgift. I nogle tilfælde kan boligafgiften simpelthen være sat så lavt, at der fra foreningens side ikke er sat penge nok af til vedligeholdelse, ejendommens drift, afdrag og evt. rentestigninger på foreningens gæld. Det kan betyde, at boligafgiften risikerer at stige markant senere.
Sælger vil ofte afkræve dig et svar i umiddelbar forlængelse af fremvisningen, og flere interesserede købere står måske i kø til lejligheden.
For at komme i betragtning som køber, er det en forudsætning, at du har økonomien på plads. Sælger vil typisk kræve en garanti fra et pengeinstitut, lige så snart købsaftalen er underskrevet. Garantien er sælgers sikkerhed for, at du har råd til at købe andelsboligen. I Coop Bank hjælper vi dig hele vejen både med rådgivning og finansiering – også, når det skal gå stærkt.
Vi gennemgår de papirer, du har fået om andelsboligforeningen, og vi gennemgår din økonomi. Til det skal vi bruge:
God boligjagt.