Forstå salgsopstillingen

I jagten på drømmeboligen støder du stort set altid på en salgsopstilling fra en ejendomsmægler. Her finder du en lang række oplysninger om den bolig, der er sat til salg, men ikke alt fremgår af salgsopstillingen. Få et overblik over salgsopstillingen her.

Forstå salgsopstillingen når du skal købe bolig

Salgsopstillingen er ved første øjekast et slaraffenland af oplysninger om den bolig, du har kastet din opmærksomhed på.   

Lækre billeder taget af professionelle fotografer, plantegninger, der skal få dig til at tænke kreative løsninger for dit måske kommende hjem – kan hele familien bo der? Er der nok børneværelser, og ligger der gode skoler, daginstitutioner og indkøbsmuligheder eller natur i nærområdet?

Hvis det er en ejendomsmægler, der står for salget af boligen, er det et krav, at der bliver udarbejdet en salgsopstilling. Det samme gælder ikke, hvis det er en privatperson, der sælger sin bolig. Ved et privat ejendomssalg er man ikke bundet af en salgsopstilling man kan præsentere boligen, som man selv ønsker.

Hvilke oplysninger kan du finde i salgsopstillingen?

En salgsopstilling er kort fortalt en præsentation af den bolig, der er sat til salg. Her kan du danne dig et overblik over boligens og grundens areal, plantegninger, energimærkning og diverse udgiftsposter knyttet til boligen:

  • Matrikelnummer
  • Evt. finansieringsforslag
  • Købesum
  • Grundværdi
  • Ejendomsskatter
  • Udgifter til renovation, antenneafgift og anvendelsesudgifter (vand, varme, el)
  • Kontingent til grundejerforeningen
  • Eventuelle servitutter

Hvad er en servitut?

Når man taler om servitutter i forbindelse med en ejendom, er der typisk tale om begrænsninger i råderetten over ejendommen – det kan være både en privatretlig eller offentligretlig forpligtelse, der påhviler ejendommen.

Det kan f.eks. være tinglysning af en fredning af ting eller bygninger, som du derfor ikke må ændre på uden først at have fået tilladelse fra kommunen.

Det kan også være tilfælde, hvor naboen til ejendommen har fået tilladelse til at bruge en privat sti eller strand på ejendommens matrikel. Hvis aftalen er tinglyst, har naboen stadig ret til at bruge stien eller stranden, selvom ejendommen bliver solgt til en ny ejer.

Husk at kig på boligens servitutter

Disse oplysninger finder du ikke i salgsopstillingen

Hvilke oplysninger kan du IKKE finde i salgsopstillingen?

Tidligere var det et lovkrav at inkludere beregninger af samlede udgifter før og efter skat med et finansieringsforslag i salgsopstillingen. Dette krav er nu valgfrit for mægleren, så sørg for at kontakte din bank og få beregnet et finansieringsforslag. Finansieringsforslaget viser, hvad det koster at låne til købet, både låneomkostninger og den fremtidige ydelse. Vær også opmærksom på udgifterne herunder:

  • Offentlige tinglysningsafgifter
  • Advokatomkostninger
  • Ejerskifteforsikring
  • Flytteomkostninger

Disse omkostninger kan let løbe op i 75-100.000 kr., så det er vigtigt at tage dem i betragtning og være forberedt på at skulle betale disse penge i forbindelse med et kommende boligkøb.

Hvis du planlægger at købe en bolig, kan du finde yderligere information og hjælp på Lån til boligkøb. Der finder du nyttige oplysninger og vejledning til finansiering af din drømmebolig.

Hvad koster det at købe og bo?

Her kan du se et eksempel med udgangspunkt i en salgsopstilling

Der er hjælp at hente

Her kan du få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål til en salgsopstilling

Hvad er en salgsopstilling?

En salgsopstilling er en præsentation af en bolig, der er til salg. Den indeholder vigtige oplysninger om boligens og grundens areal, plantegninger, energimærkning og økonomiske udgiftsposter. Du kan også finde oplysninger som matrikelnummer, købesum, grundværdi, ejendomsskatter, udgifter til renovation og meget mere.

 

Hvad er forskellen mellem en salgsopstilling fra en ejendomsmægler og en privatperson?

Hvis en ejendomsmægler sælger en bolig, er det et krav, at der udarbejdes en salgsopstilling. En salgsopstilling fra en ejendomsmægler indeholder detaljerede oplysninger om boligen. Hvis det derimod er en privatperson, der sælger sin bolig, er man ikke bundet af en salgsopstilling og kan præsentere boligen, som man ønsker. Det betyder, at en privatperson måske ikke giver lige så mange oplysninger som en ejendomsmægler i salgsopstillingen.

Hvilke oplysninger mangler i en salgsopstilling?

En salgsopstilling indeholder ikke alle oplysninger om en bolig. Nogle af de manglende oplysninger kan omfatte offentlige tinglysningsafgifter, advokatomkostninger, ejerskifteforsikring, låneomkostninger og flytteomkostninger. Det er vigtigt at være opmærksom på disse omkostninger, da de normalt ikke er inkluderet i salgsopstillingen.

 

Hvad er en servitut, og hvordan påvirker det ejendommen?

En servitut er en retlig forpligtelse eller begrænsning, der påhviler en ejendom. Det kan være en privatretlig eller offentligretlig forpligtelse, som kan begrænse ejeren af ejendommens råderet. For eksempel kan det være en tinglysning af en fredning eller en tilladelse til en nabo til at bruge en privat sti eller strand på ejendommens matrikel. Servitutter kan have indflydelse på, hvad du kan gøre med ejendommen, og det er vigtigt at være opmærksom på dem.

Få bonus på dit realkreditlån

Få Coop-medlemsbonus på dit realkreditlån

Med et realkreditlån fra Totalkredit via Coop Bank får du KundeKroner fra Totalkredit. Som medlem af Coop får du ovenikøbet medlemsbonus – hele 750 kr. om året pr. lånte million. Bonussen er skattepligtig.

Læs mere om bonus på dit realkreditlån

Få indsigt i dine boligmuligheder

Hvilket boliglån skal jeg vælge?

Er du nysgerrig efter at se, hvad du har råd til at købe bolig for, eller vil du bare gerne sammenligne låntyper? Uanset hvad, kan vi hjælpe dig med at finde den rette information.

Prøv vores boligberegnere

pil til højre
Lad os regne på dine boligmuligheder

Tag en snak med os og lad os regne på dine boligmuligheder