FORSIDE   >   ORDBOG   >   UDLÅN

Udlån - Hvad er det?

Vi har samlet alle de oplysninger, du behøver at kende til om udlån. Læs om hvad udlån betyder og om forskellen til indlån.

hvad er udlån fra coop bank

Hvad er udlån?

Udlån er et beløb, som du kan låne af en bank – fx en kassekredit, et forbrugslån, et realkreditlån eller en anden form for lån. 

Når du som kunde tager et lån i banken, skal du tilbagebetale lånet med en bestemt rente over en fastlagt periode – altså lånets løbetid. Denne rente kaldes en udlånsrente. Derudover kan der være gebyrer forbundet med lånet, som skal betales sammen med renterne. 

Udlån er en central del af bankernes forretningsmodel, fordi de tjener penge på at opkræve renter af de lån, de tilbyder deres kunder.

Læs mere om Coop Lån

Definition af udlån

Udlån er, når du låner penge af banken. Du betaler en rente i forbindelse med udlånet – også kaldet en udlånsrente.

Hvad er forskellen på udlån og indlån? 

Bankerne tjener penge på både udlån og indlån. Udlån er penge, som banken låner ud, hvorimod indlån er de penge, du har stående på din bankkonto. Indlån er med andre ord de penge, du sætter i banken, og som banken “låner” af dig. De penge får du en indlånsrente for.

Den primære forskel på udlån og indlån er, at du ved udlån betaler udlånsrenter for at låne penge af banken, mens banken ved indlån betaler dig renter for at få lov til at opbevare dine penge hos dem.

hvad er forskellen på udlån og indlån coop bank

dagligvarehandel og udlånsrente

Hvad betyder udlånsrente?

Udlånsrenten er den rente, du som kunde betaler for at låne penge af banken – fx når du tager et forbrugslån eller ansøger om en kassekredit hos banken.
Når du låner penge, skal du altid betale en procentdel tilbage i renter. Du betaler altså både hele det beløb tilbage, du har lånt (hovedstolen), inklusive renter.

Rentemarginal ved udlån og indlån

Banker udnytter forskellen mellem udlånsrentemarginalen og indlånsrentemarginalen, også kaldet rentemarginalen, ved at tage en højere rente for udlån end den, man som kunde får for sine indlån.

Rentemarginalen er med til at finansiere bankens risiko for at tabe penge, samtidig med at den finansierer driftsomkostningerne. Forskellen mellem renten på udlån og indlån er altså en indtjeningskilde for banker og andre pengeinstitutter.

grafik af rentemarginal ved udlån og indlån

hvad koster et udlån

Hvad koster et udlån?

Det er forskelligt, hvad det koster at låne penge. Det afhænger af, hvilken udlånsrente du får på dit lån og hvilken type lån, du optager.

Vær også opmærksom på, om renten på dit lån er fast eller variabel i hele lånets tilbagebetalingsperiode. Er renten variabel, kan du forvente en ændring i løbet af den tid, du tilbagebetaler på lånet, specielt hvis lånet tilbagebetales over mange år eller du optager lånet i en tid, hvor renten i landet er lidt ustabil.

Få et lån på op til 350.000 kr. til en af markedets laveste renter.

Prøv vores låneberegner

Andre lånebegreber

Når du skal låne penge, kan du støde på mange forskellige økonomiske begreber, og nogle af dem er måske lidt vanskelige at forstå. Vi har derfor skrevet en række artikler, hvor vi forklarer de forskellige lånebegreber og svarer på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med lån.