Som lønmodtager er du sikkert allerede stødt på begreberne brutto og netto flere gange. Kigger du din lønseddel igennem, vil din indkomst nemlig figurere både før og efter, at der er betalt skat. Din løn før skat kaldes også for bruttoløn. Læs mere om, hvad brutto og bruttoløn er her.
Begrebet 'brutto' bruges i økonomisk sammenhæng blandt andet til at beskrive indkomst før skat, AM-bidrag, ATP og pension. Begrebet nettoindkomst bruges derimod til at beskrive indkomsten efter, at der er betalt skat mv. - altså det beløb, du rent faktisk får udbetalt.
Bruttoløn og bruttoindkomst er ikke det samme, selvom begreberne måske kan lyde lidt ens. Bruttoløn er den løn, du får fra din arbejdsgiver hver måned eller hver 14. dag før pension, skat, ATP og AM-bidrag er trukket fra. Bruttoindkomsten kan derimod være andet end lønindtægter f.eks. SU, dagpenge eller andre offentlige ydelser.
Nu er du klædt godt på at til at kende forskellen på brutto og netto, når det handler om indkomst - altså din bruttoindkomst og din nettoindkomst. Forskellen mellem bruttoindkomst og nettoindkomst er nemlig ganske simpel:
Begreberne brutto og netto kan også optræde i andre økonomiske sammenhænge som f.eks. nøgletal i regnskaber.
Når du skal låne penge, kan du støde på mange forskellige økonomiske begreber, og nogle af dem er måske lidt vanskelige at forstå. Vi har derfor skrevet en række artikler, hvor vi forklarer de forskellige lånebegreber og svarer på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med lån.