10. januar 2023
For at bremse den historisk høje inflation har Danmarks Nationalbank foreløbig hævet renten ad fire omgange i løbet af 2022. Læs her, hvilken betydning det har for dig, der har et forbrugslån, er boligejer eller måske drømmer om at købe din første bolig.
ECB (Den Europæiske Centralbank) hævede i juli 2022 renten for første gang i 11 år for at dæmme op for inflationen. Siden blev renten hævet i oktober og atter igen i december. Alle fire gange har Danmarks Nationalbank – helt forventeligt – fulgt trop. Højere renter er nemlig med til at dæmpe den økonomiske aktivitet i samfundet, blandt andet en høj efterspørgsel og et højt forbrug, samtidig med, at det bliver mere attraktivt at spare op.
En strammere pengepolitik med højere renter er derfor et effektivt værktøj, når det gælder om at bremse inflationen, som det seneste år har nået historiske højder. Men stigende renter betyder også, at det bliver dyrere at låne penge.
De højere renter har betydning for dig, der er boligejer. Det gælder f.eks., hvis du har et Tilpasningslån med en variabel rente, der netop er blevet refinansieret. I det tilfælde er det en god idé allerede nu at lægge penge til side til de øgede renteudgifter. Det er nemlig uundgåeligt, at lånet bliver dyrere.
Har du derimod et fastforrentet realkreditlån, er du sikret en fast lav rente mange år frem og vil derfor ikke blive ramt af højere renteudgifter.
En undtagelse til dette er dog, hvis du som boligejer med et fastforrentet lån med lav rente, vil udnytte de aktuelle rentestigninger til at omlægge dit lån til et lån med en aktuelt højere rente for dermed at mindske din gæld. Når renten stiger, falder kursen nemlig på de obligationer, der ligger bag dit nuværende lån, og lånet kan indfries til et lavere beløb, end du skylder. Men det er ikke uden risici at omlægge. Det er derfor altid en god idé at kontakte vores certificerede boligrådgivere.
Som kommende boligejer på udkig efter dit nye hjem, bliver du i særdeleshed påvirket. Rentestigningerne betyder nemlig, at det bliver dyrere at finansiere et boligkøb. Det rammer især førstegangskøbere, som typisk har behov for at låne det meste af købesummen. Selvom renterne stiger, er priserne på boligmarkedet lige nu stadig i den høje ende. Derfor kan det være en udfordring at finde en bolig, der er til at betale. Stigende renter, høj inflation og høje energipriser gør nemlig, at man som førstegangskøber måske kun kan blive godkendt til en meget lav købesum, og så er det svært at få råd til en ejerbolig.
Skal du købe andelsbolig, skal du også være forberedt på højere renter. Renten på andelsboliglån er nemlig også steget.
Når Nationalbanken hæver renten, hæver bankerne ofte også renterne på forbrugslån, billån og kassekreditter. Det skyldes, at lånenes bagvedliggende omkostninger bliver dyrere i takt med, at renten stiger.
De højere renter medfører for mange låntagere, at lånets løbetid bliver forlænget, så de skal afdrage på deres lån i længere tid end først antaget. Vælger man at beholde sin hidtidige løbetid på lånet, står man tilbage med en højere månedlig ydelse, som kan være vanskelig at betale i en tid med inflation og høje energipriser.
Hvis renteudgifterne på dit forbrugslån er steget, er det også her en god idé, at du retter din forskudsopgørelse, så du ikke går glip af et højere rentefradrag.
Har du et forbrugslån hos os? Se de gældende rentesatser på udlån
Rentestigningerne har også ført noget positivt med sig. Efter lang tid med negative renter på indlånskonti, har langt de fleste banker nu indført positive renter. Dermed kan det igen betale sig at spare op.
I Coop Bank sagde vi som en af de første banker farvel til negative renter og giver d.d. op til 0,75 % i rente på din Coop Konto.
I en tid med høj inflation og rentestigninger kan det godt betale sig at få styr på indtægter og udgifter. Med vores budgetskabelon kan du få alle poster med i dit budget.
Har du mange dyre smålån? Med et samlelån hos os kan du samle dine lån under et til én af markedets laveste renter. Det giver dig et bedre overblik over din økonomi og sparer dig for mange ærgerlige udgifter.