22. august 2022 

Høj inflation og rentestigninger – hvad betyder det for din privatøkonomi?

I juli ramte inflationen det højeste niveau i 39 år, og alt fra fødevarer til brændstof er blevet markant dyrere. I denne artikel går vi bagom årsagerne til inflationen og giver dig tips til, hvordan du får mest muligt ud af dine penge.

høj inflation og rentestigninger

Du har nok allerede bemærket det, når du har været ude at handle, har tanket bilen eller tjekket varmeregningen. Almindelige forbrugsgoder er blevet dyrere, og uanset om snakken falder på fødevarer, benzinpriser eller øvrige energipriser, er alting blevet dyrere - især gas, prisen er steget eksplosivt med næsten 100 procent det seneste år.

Faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at inflationen, altså den generelle stigning i priser på varer og tjenesteydelser, fra juli 2021 til juli 2022 er steget til 8,7 %. Dermed er der tale om den højeste inflation siden 1983.

Hvad er inflation?  

I en markedsøkonomi varierer priserne på varer og tjenesteydelser altid på den måde, at nogle priser stiger, mens andre falder alt afhængigt af udbud og efterspørgsel. Når der sker en generel stigning i priserne på stort set samtlige varer og tjenesteydelser, er der tale om inflation. Under inflation, bliver dine penge mindre værd, fordi du kan købe mindre for dem.

Hvorfor er inflationen så høj lige nu

Der er flere årsager til, at inflationen har taget et højdespring. Inflationens første frø blev ifølge Danmarks Nationalbank sået i kølvandet på Covid-19 nedlukningerne, hvor der skete en kraftig efterspørgsel på varer.

Flaskehalse i verdens største containerhavn - Shanghai – forårsaget af skærpede Corona-restriktioner rettet mod indsejlende fragtskibe har desuden betydet store forsinkelser på levering af varer. Når udbuddet af varer ikke kan følge med den store efterspørgsel, stiger priserne. Samtidig har regeringer og centralbanker stimuleret økonomien med blandt andet hjælpepakker og udbetalinger til borgerne, hvilket har medført øget privat forbrug.

Sidst men absolut ikke mindst har Ruslands invasion af Ukraine også betydet højere priser på en række råvarer – ikke mindst gas og olie.

Læs mere hos nationalbanken.dk

inflationen er på sit højeste

spar energi

Få 5 gode råd til, hvordan du sparer på energien

Der er heldigvis mange ting du kan gøre for at spare på energien. Vidste du f.eks., at det bedst kan betale sig at vaske tøj om natten, hvor strømmen er billigere end om dagen? Vi har samlet 5 gode råd til, hvordan du bedst sparer på energien og pengene.

Læs de gode råd

Samvirkes gode råd

99 gode råd til hverdagen

Vidste du, at du sparer 20 % på brændstoffet ved at køre 110 km/t på motorvejen i stedet for 130 km/t. Det og meget mere kan du læse om på Samvirkes liste med 99 ting, du kan gøre for at forbedre dit liv og din privatøkonomi.

Se hele listen hos samvirke.dk

rentestigninger hjælper mod inflation

Rentestigninger som kur mod inflation

Centralbankerne kan hæve renten som modgift mod inflationen. Og det er netop, hvad den Europæiske Centralbank, ECB, gjorde den 21. juli i år. Som ECB selv forklarer på deres site:

”Inflationen lægger pres på folk. Mange er bekymrede for, at den er kommet for at blive. Vi holder øje med disse såkaldte inflationsforventninger. Det er derfor, vi har sat renten op. Vi signalerer, at en vedvarende inflation på over 2 pct. ikke tolereres. Det vil bidrage til at holde inflationsforventningerne i skak.”

Herhjemme fulgte Danmarks Nationalbank lynhurtigt trop og hævede renten fra -0,6 til – 0,1.  Det betyder, at stort set alle danske banker har sagt farvel til de negative indlånsrenter – ligesom Coop Bank.

Læs artiklen 'farvel til negative renter'

Varmepumpe

Skift dit olie- eller gasfyr ud

Har du overvejet at skifte det dyre olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe? 

Hos os kan du få et markedets billigste lån til en lav rente. 

Beregn lån

Samlelån

Få styr på din dyre gæld

Har du flere dyre små lån, du betaler af på, og vil du gerne have mere luft i økonomien? Så kan et samlelån være en mulighed.

Se, hvor billigt du kan samle din gæld.  

Beregn samlelån

Gode råd til elbil

Ny bil? Skift til elbil

Overvejer du at skifte benzinbilen ud med en elbil for at spare på udgifterne? 

Vi har samlet en række gode råd, som du skal være opmærksom på ved køb af elbil. 

Se de gode råd