10. juni 2024

Flere bliver snydt af billetsvindlere

Festivalsæsonen er i gang, og det er svindlerne også. I 2023 steg antallet af anmeldelser om billetsvindel. Politiet opfordrer derfor festival- og koncertgængerne til at være ekstra opmærksomme i år.

Billetsvindel under festivalsæsonen

Sommertid er for mange danskere festival- og koncerttid, og når billetterne til ens favoritband eller festival er udsolgt, kan det være fristende at efterspørge dem i forskellige Facebook-grupper. Man kan jo være heldig, at en privatperson har sat lige netop de billetter, man selv mangler, til salg. Men pas på – risikoen for at blive snydt af billetsvindlere er desværre stor.

Stigning i antal sager

Sager, hvor svindlerne narrer privatpersoner til at overføre penge for billetter, som enten er falske eller slet ikke eksisterer, er et voksende problem.

I 2023 modtog politiet 1.825 anmeldelser om svindel med billetter, hvilket svarer til en stigning på 87 procent i forhold til året før. Derfor advarer politiet nu i en nyhed mod billetsvindel.  

Svindlen sker i høj grad i forbindelse med festivalsæsonen i juni, juli og august, og det er ofte unge i alderen 20-29 år, der anmelder billetsvindel.

Svindel med festivalbilletter

Politiets gode råd til køb af billetter

Se, hvad du skal være opmærksom på, når du køber koncert- og festivalbilletter.

  • Brug billetudbydernes officielle salgskanaler og resale-tjenester – det er den eneste måde at sikre dig mod snyd.
  • Køber du billetter af en privatperson, så tjek, om der er sammenhæng i sælgers oplysninger. Bruger personen samme navn og billede på tværs af profiler på Facebook, DBA, MobilePay og andre platforme?
  • Undgå at lave offentlige opslag, hvor du efterlyser billetter til en bestemt begivenhed. Det kan tiltrække svindlere.
  • Hvis sælger ikke har MobilePay, og du derfor skal overføre til sælgers ven eller familiemedlem, er det tegn på, at sælger vil skjule sin identitet.
  • Tjek sælgers Facebook-profil. Det kan være tegn på en falsk profil, hvis den først er oprettet for nyligt, hvis profilen kun har få venner, eller hvis den mangler profilbillede eller andre vigtige informationer.

Kilde: National enhed for Særlig Kriminalitet

Falske festivalbilletter

Sådan gør svindlerne

Svindlen med falske billetter foregår blandt andet i forskellige Facebook-grupper, hvor privatpersoner selv kan oprette opslag, hvori de efterlyser billetter til koncerter, festivaler eller fodboldkampe. Opslagene kan tiltrække svindlere, der tilbyder billetter, som siden viser sig at være falske.

"Hvis man vil være helt sikker på ikke at blive afvist ved indgangen til festivalen, koncerten eller fodboldkampen på grund af en falsk billet, skal man kun købe billetter hos de officielle udbydere. Flere af dem tilbyder selv resale-tjenester, hvor man kan købe og videresælge billetter uden risiko for svindel. Vil man gerne med til et udsolgt arrangement – og det er der jo ofte mange, der gerne vil – skal man i hvert fald være opmærksom på risikoen for at blive snydt, hvis man køber billetten af en anden privatperson,” siger Kresten Munksgaard, der er leder af Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for It-kriminalitet i NSK, i nyheden fra politiet.

Undgå billetsvindel

Undgå digital svindel

Hvert år bliver flere udsat for digital svindel. Få gode råd til hvordan du passer bedst muligt på dine personlige oplysninger. 

Læs guiden til hvordan du bliver mere sikker på nettet

Sikker nethandel

Sikkerhed på nettet 

I takt med at vi færdes mere og mere på nettet, gør de kriminelle det også. Du kan heldigvis gøre meget for at forbedre din onlinesikkerhed. 

Se gode råd til hvordan du undgår at blive udsat for svindel