5. april 2024

Hej far” - Når svindleren udgiver sig for at være dit barn

Udspekulerede svindlere udgiver sig via sms-beskeder for at være deres ofres børn – og det kan have store økonomiske tab til følge. Se her, hvordan du spotter netop den slags svindel.

Hej far parent scam

Hej far. Min telefon er gået i stykker, og jeg skriver til dig fra mit nye nummer”. Sådan kan det se ud, når en svindler forsøger at franarre dig dine penge.

En nyere form for svindel – såkaldte parent scams – er på fremmarch. Her udgiver svindlere sig via beskeder på sms sendt fra et taletidskort sig for at være modtagerens barn for derefter at manipulere deres godtroende ofre til at overføre penge eller dele personlige oplysninger.

Målgruppen for parent scams er som regel midaldrende eller ældre personer, som er forældre til teenagere eller voksne børn.

Se flere gode råd til hvordan du undgår at blive udsat for svindel

Manipulerende beskeder

Beskedudvekslingen mellem svindler og offer begynder ofte meget uskyldigt med, at svindleren udgiver sig for at være ofrets barn, som har fået nyt telefonnummer. Herefter skriver de lidt frem og tilbage, mens der opbygges et tillidsforhold.

Men pludselig befinder barnet (altså svindleren) sig i et nødstilfælde og har akut behov for en pengeoverførsel. Det kan f.eks. en regning, som skal betales med det samme. Ofret vil selvfølgelig gerne vil hjælpe, for hvilke forældre vil ikke gerne hjælpe deres børn? Og derefter kan det, der var tænkt som en hjælpende hånd, ende med at blive en rigtig dyr omgang.

manipulerende parent scam

Flere sager på landsplan 

I efteråret advarede Midt- og Vestjyllands politi i en pressemeddelelse om, at politikredsen havde haft mere end 100 sager fra forældre, der var blevet narret til at overføre titusindvis af kroner til svindlere, der udgav sig for at være børn af deres ofre.  

Coop Bank har indtil videre håndteret tre sager vedrørende parent scams. I den ene af sagerne blev ofret franarret 32.000 kr.

sociale medier parent scam

Vær påpasselig med hvad du deler på sociale medier

Svindlerne finder typisk oplysninger om deres ofre og deres ofres børn på sociale medier. Det kan være alt fra navne til interesser eller fælles oplevelser, som svindlerne kan misbruge til at skabe kontakt til deres ofre og opbygge en tillidsrelation.

Det er derfor vigtigt, at du er påpasselig med, hvilke oplysninger om dig selv og dine nærmeste, du lægger offentligt tilgængeligt på sociale medier.  Tjek privatlivsindstillingerne på dine profiler, så du er sikker på, at dine billeder og opdateringer kun er synlige for dine venner.

4 gode råd

Undgå at blive udsat for parent scams

  • Tjek om det rent faktisk også er dit eget barn, du skriver med ved at kontakte dit barn på hans eller hendes sædvanlige nummer.
  • Del aldrig personlige koder og loginoplysninger – f.eks. til dit MitID - med andre.
  • Gør det svært for svindlerne. Sørg for at oplysninger om dine børn – f.eks. navne – ikke er offentligt tilgængelige for svindlerne på dine profiler på sociale medier så som Facebook eller Instagram.
  • Godkend ikke transaktioner eller handlinger med MitID, som du ikke selv har igangsat.

fremtidsfuldmagter parent scam

Hvem skal tage sig af din økonomi, hvis du ikke selv kan?

Alvorlig sygdom kan ramme pludseligt og gøre, at du ikke længere er i stand til tage hånd om din økonomi. Med en fremtidsfuldmagt kan du selv bestemme, hvem der skal varetage dine økonomiske og personlige forhold, når du ikke længere selv kan.

Bliv klogere på fremtidsfuldmagter

kærligshedssvindel parent scam

Har du hørt om kærlighedssvindel?

Danskere bliver svindlet i jagten på kærlighed. Ofte lykkes det online-svindlere at franarre deres ofre store pengesummer ved at udgive sig for at være kærlighedsrelationer - penge, der i nogle tilfælde bliver brugt til terrorfinansiering. 

Se, hvad der kendetegner kærlighedssvindel