27. november 2023. Kilde: Finans Danmark 

Pas på - din onlinekæreste kan være en kærlighedssvindler 

Danskere bliver svindlet i jagten på kærlighed. Sidste år lykkedes det online-svindlere at franarre deres ofre adskillige millioner kroner ved at udgive sig for at være kærlighedsrelationer - penge, der i nogle tilfælde bliver brugt til terrorfinansiering. 

Onlinedating hvor der swipes.

Mange jagter hver dag kærligheden på internettet. Det er den populære dating-app Tinder et vidnesbyrd på. Appen producerer nemlig dagligt mere end 12 millioner matches mellem potentielle par.

Men jagten på kærlighed kaster desværre ofte danskere i kløerne på svindlere, som under dække af at være onlinekærester, franarrer deres ofre store pengebeløb.

Alene i første halvår af 2023 har bankerne registreret 264 sager om kærlighedssvindel, og 10,5 mio. kr. er havnet i lommerne på kriminelle kærlighedssvindlere. Det viser tal fra Finans Danmark. Men faktisk kan antallet af sager om kærlighedssvindel være endnu større.

”Vi ved, at det er en svindeltype, der kommer med en stor portion skyld og skam. Mange af ofrene afholder sig fra at fortælle om svindlen, fordi de er flove over at være hoppet på svindelnummeret. De troede jo, at det var ægte kærlighed. Derfor er der et stort mørketal i de her sager,” fortæller Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Vi kan hjælpe dig

Er du blevet udsat for svindel, eller har du mistanke om det, skal du straks kontakte os.

SKRIV TIL OS

Opbygger tillidsforhold 

Kærlighedssvindlerne trawler med det brede net på onlinedatingsider, sociale medier eller email i jagten på mennesker, de kan svindle. Når de først har etableret kontakt, handler det om at opbygge en tillidsfuld relation, hvorefter de begynder at svindle ofrene til at overføre penge.  

Svindlerne opererer bag mange bedrageriske masker, og kan udgive sig for at være alt fra potentielle kærester til fattige forældre til syge børn med behov for livsvigtig medicin.

I grove tilfælde kan kærlighedssvindlerne finde på at afpresse deres ofre ved f.eks. at true med at offentliggøre private billeder, som ofret i god tro har delt med kærlighedssvindleren.

 

 

Kvinde skriver med kærlighedssvindler på telefonen

Dit dating-match kan være en kærlighedssvindler

Når kærlighedssvindel er terrorfinansiering

De penge, som de kærlighedshungrende ofre sender til deres bedrageriske online-kærester, bliver i nogle tilfælde brugt til terrorfinansiering. Det er en strafbar handling, som kan medføre op til 10 års fængsel.

Gode råd om kærlighedssvindel 

Se vores fire gode råd til, hvordan du undgår at blive udsat for kærlighedssvindel 

  • Vær opmærksom på, at denne type svindel eksisterer, og del denne viden med familie og netværk. 
  • Del ikke kompromitterende oplysninger eller billeder af dig selv. Du risikerer at blive udsat for afpresning. 
  • Overfør ikke penge til personer, du ikke kender, og overfør heller ikke penge for dem. 
  • Indvilg aldrig i at modtage penge fra din online-kæreste, som vedkommende siger bliver sendt til dig, så du kan købe kryptovaluta. De penge, der bliver sendt til dig, stammer ofte fra andre personer, som også bliver svindlet af samme person, som svindler dig. 

Del aldrig dine koder og logins 

Hvis du vil beskytte dig bedst muligt mod kærlighedssvindel, bør du derfor aldrig sende penge til mennesker, du ikke engang har mødt i virkeligheden. Du skal endvidere ALDRIG nogensinde dele personlige oplysninger som f.eks. kontooplysninger, pinkoder eller dit MitID login.

Sidst men ikke mindst, er det en god idé at lade være med at trykke ’send’, når det gælder kompromitterende materiale som f.eks. nøgenbilleder eller billeder af dig selv i halvpåklædt tilstand, da disse kan blive brugt til afpresning. 

Læs mere om, hvordan du undgår at blive udsat for svindel på nettet

Del aldrig dine koder og logins

Hvis du er blevet udsat for kærlighedssvindel, skal du anmelde det, så snart du opdager det.

Anmeld svindlen 

Når du opdager, at du er blevet svindlet, er det vigtigt, at du afbryder al kontakt til kærlighedssvindleren.

Husk dog at gemme al jeres onlinekorrespondance (chatbeskeder, sms’er, mails eller f.eks. snaps) og anmeld herefter svindelsagen til politiet.

Du bør også orientere om svindelsagen til den platform eller datingapp, du har fået kontakt med svindleren på.

Hvis du er kommet til at dele dine kontooplysninger eller lignende – f.eks. login til MitID, skal du kontakte os med det samme på 43 86 11 11 eller via vores svindel-postkasse.

SKRIV TIL OS