8. april 2025

Investeringssvindlen er fordoblet på et år

På bare et år har kriminelle svindlere franarret danskerne hele 95 mio. kroner via falske investeringsmuligheder.

Kvinde i orange trøje sidder bekymret og taler i telefon

95 mio. kroner.

Så meget stjal kriminelle svindlere i 2024 ved at lokke deres ofre til at investere i falske investeringsmuligheder. Det er en fordobling fra 2023, hvor svindlerne løb afsted med 47,7 mio. kroner. I alt var 1112 sager om investeringssvindel i 2024 mod 836 i 2023. Det viser tal fra Finans Danmark.

Der er altså fortsat virkelig god grund til at være opmærksom, når det gælder investeringssvindel.

Læs mere om sikkerhed på nettet

Vi kan hjælpe dig

Er du blevet udsat for svindel, eller har du mistanke om det, skal du straks kontakte os.

SKRIV TIL OS

Svindel via sociale medier

De kriminelle bruger i langt de fleste tilfælde sociale medier, når de skal lokke deres ofre i fælden.

Investeringssvindel begynder nemlig ofte med annoncer på f.eks. Facebook. Her bruges kendte danskere, såsom Sofie Linde og Anders Lund Madsen, som trækplaster for falske investeringsmuligheder i aktier, obligationer eller, som det oftest er tilfældet, kryptovaluta.

”Vi ser en massiv stigning i investeringssvindel lige nu. Mens vi netop har kunne konstatere, at netbanksvindlen endelig er begyndt at falde, så er det altså langt fra tilfældet med investeringssvindlen. Grunden til det er blandt andet, at sociale medier generelt er for dårlige til at stoppe de falske investeringsannoncer, som altså fører til, at en stor gruppe mennesker får franarret deres penge,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i en Finans Danmark i en nyhed på interesse- og arbejdsgiverorganisationens hjemmeside.

Det er derfor vigtigt, at almindelige forbrugere er opmærksomme på, at denne type svindel findes.

kvinde sidder og kigger på sociale medier på sin telefon

Gode råd - sådan undgår du investeringssvindel

Se, hvad du skal være opmærksom på, når det gælder investeringssvindel.

  • Søg altid uvildig finansiel rådgivning, før du overfører penge eller foretager en investering - og vær kritisk overfor tilbud, der lyder for gode til at være sande.
  • Indgå aldrig aftaler og overfør aldrig penge uden først at kontrollere virksomheden i f.eks. Finanstilsynets virksomhedsregister. Hvis virksomheden ikke står i registret, har den ikke tilladelse til at tilbyde finansielle tjenesteydelser i Danmark. På den internationale finansorganisation IOSCOS hjemmeside kan du se, hvilke internationale virksomheder, der advares mod at investere i.
  • Tjek evt. Trustpilot.dk for at se andre forbrugeres erfaringer med virksomheden.
  • Lad dig ikke presse til at handle hurtigt, bare fordi den pågældende virksomhed siger, at du skal slå til nu for at udnytte en god mulighed. Presset skyldes, at du ikke skal have tid til at undersøge forholdene omkring virksomheden nærmere.
  • Del aldrig dine kontooplysninger eller personlige oplysninger med andre.
  • Vær opmærksom på fremtidige svindelforsøg. Har du én gang været offer for investeringssvindel, vil svindlerne sandsynligvis have dig som fremtidigt mål eller sælge dine kontooplysninger til andre kriminelle.

Kilder: Finans Danmark og Finanstilsynet

Logo af bitcoin kryptovaluta

Hvad er kryptovaluta?

Måske har du allerede hørt om Bitcoin, Ethereum eller Dogecoin? Alle tre er eksempler på såkaldt kryptovaluta.

Kryptovaluta er en digital eller virtuel valuta, der bruger kryptografi til at sikre transaktioner. I modsætning til traditionelle valutaer, som styres af centralbanker, er de fleste kryptovalutaer decentraliserede og baseret på en teknologi, der hedder blockchain, som lidt overordnet kan beskrives som et netværk af computere.

Kryptovaluta er en meget volatil investering. Det betyder, at priserne på kryptovaluta svinger meget. Samtidig er kryptovaluta en kompleks og risikobetonet investering. Der er med andre ord meget høj risiko for, at du kan miste alle de penge, når du investerer i kryptovaluta.

Fordi der er tale om investeringer på et decentraliseret og ureguleret marked, er der desuden stor risiko for svindel.