Hvad koster det egentlig at have bil?

Billån, bilforsikringer, bilvask. Der er flere forskellige udgifter forbundet med det at have bil. Få det fulde overblik her.

Mand har taget et billån hos Coop Bank, og sidder glad i sin nye bil

Omkostningerne til bil er meget mere end renteudgifter og brændstof. Vi har samlet et overblik over såvel faste som variable udgifter, så du kan se hvilke poster, du skal medregne i bilbudgettet for at blive godt kørende som bilejer.

Er du på udkig efter en ny bil? Få et nemt, billigt og overskueligt billån hos Coop Bank. 

BEREGN BILLÅN

Faste udgifter

Faste udgifter til bil, er de udgifter du betaler regelmæssigt – f.eks. på månedsbasis, halvårligt eller årligt.
Nedenfor kan du se de mest almindelige faste udgifter til bil.

  • Billån: Når du låner til en bil, skal du afdrage månedligt på lånet. Hvor dyrt dit billån er, altså hvor høj ÅOP lånet har, afhænger af forhold som bilens alder, pris, om du selv har lagt penge til udbetaling og lånets løbetid.
    Prøv vores billånsberegner og se, hvad et billån koster
  • Ejerafgift: Når du ejer en dansk indregistreret bil, altså en bil på danske nummerplader, skal du halvårligt betale ejerafgift. Afgiften bliver beregnet ud fra oplysninger så som din bils vægt, brændstofforbrug eller CO2-udledning. Generelt er ejerafgiften højest på dieselbiler og lavest på elbiler, men fordi ejerafgiften bliver beregnet på baggrund af oplysninger om den enkelte bil, er det en god idé, at du bruger Motorstyrelsens beregner til at finde din bils ejerafgift. På den måde kan du nemmere budgettere med afgiften.
  • Vejhjælp: Hvis uheldet er ude, og bilen f.eks. punkterer på motorvejen, kan det være en hjælp at have tegnet et abonnement til vejhjælp. Det koster som udgangspunkt ca. 500-1.800 kr. om året, afhængig af hvilken udbyder eller kundepakke, du vælger.
  • Forsikringer: Som bilejer kommer du ikke uden om at skulle tegne en ansvarsforsikring. Denne er nemlig lovpligtig og dækker i tilfælde af, at du volder skade på andre personer, biler eller ting.
    Ansvarsforsikringen dækker dog ikke skader på din egen bil. Til disse skader skal du derfor tegne en kaskoforsikring. Selvom kaskoforsikringen ikke er lovpligtig, og det derfor er frivilligt, om du vil tegne forsikringen eller ej, er det alligevel en god idé at gøre det, hvis du har en ny eller dyrere bil. Hvis du finansierer dit bilkøb gennem en bank eller et finansieringsselskab, kan det også være et krav, at du tegner en kaskoforsikring – det gælder også, hvis du får et billån i Coop Bank.
    Få overblik over, hvilke bilforsikringer du skal have
  • Bilsyn: En almindelig personbil skal til syn fire år efter, at den blev indregistreret første gang og herefter hvert andet år. Færdselsstyrelsen sender dig en indkaldelse otte uger inden synsfristen. Et bilsyn koster typisk fra 400-500 kr., og det er en dårlig idé at forsøge at spare pengene ved at blive væk fra bilsynet. Hvis du ikke får din bil synet, kan du nemlig risikere at få en bøde på 2.000 kr.

Få et billigt billån

Med et Coop Billån får du et billigt billån - med eller uden udbetaling.

Variable udgifter

Variable udgifter er de udgifter, der kan svinge fra måned til måned. Her kan du se, hvilke variable udgifter der typisk er forbundet med at have bil.

  • Vedligeholdelse og service: Bilen skal som udgangspunkt til service en gang om året, men det er meget individuelt fra bilejer til bilejer hvor mange penge, der skal sættes til side til service. Jo længere du kører på årsbasis, og jo ældre din bil er, desto flere penge bør du skrive på vedligeholdelsesposten i dit bilbudget.
    Med til vedligeholdelsesposten hører også udgifter til sprinklervæske, rustbeskyttelse, olie og bilvask, hvis ikke du vælger at vaske din bil hjemme i indkørslen.
  • Dæk: Som udgangspunkt skal dækkene skiftes, når bilen har kørt ca. 35.000 km. Prisen for et sæt nye dæk ligger typisk på mellem 3.000 kr. og 7.000 kr., men det afhænger af bilmærke, dækstørrelse og dæktype.
  • Brændstof/el: Brændstof er en af de større variable poster på budgettet. Hvor meget du skal afsætte til benzin, diesel eller el, afhænger af, hvilken slags bil du har, og hvor langt du kører. Når du køber bil, er det derfor en god idé, at du tjekker, hvor langt bilen kan køre pr. liter brændstof eller på en fuld opladning.
  • Parkering: Parkering af bilen er heller ikke altid gratis. Afsæt derfor et beløb i budgettet passende til dit parkeringsbehov.

Biler taber værdi over tid

Taber værdi

Ligesom mange andre ting, taber biler også værdi over tid. Det skyldes blandt andet, at bil-moden ændrer sig, og at bilen med tiden bliver mere slidt. FDM har opstillet en tommelfingerregel, som lyder på, at bilen hvert år taber 10 % i værdi set over en ejerskabsperiode på 10 år. Det er værd at have in mente, når du regner på, hvad det koster at have bil.

Læs vores guide til bilkøb her


Kilde: FDM