Måske er du stødt på ÅOP, når du har prøvet vores låneberegnere. Men hvad dækker begrebet ÅOP egentlig over, og hvorfor er det vigtigt, at du er opmærksom på ÅOP, når du skal låne penge?
Det kan være forvirrende at finde ud af, hvad det egentlig koster at optage et lån. Skal man kigge på renten eller tjekke gebyrer? Begge svar er sådan set rigtige. Når du skal optage et lån, skal du nemlig huske at tjekke ÅOP – de Årlige Omkostninger i Procent.
ÅOP viser, hvad lånet koster, når alle omkostninger regnes med. Blandt andet:
Du kan derfor ikke nøjes med kun at se på renten, når du skal vurdere, om lånet er tilpas billigt.
Det er vigtigt, at du tager højde for lånets løbetid, når du vurderer lånets omkostninger. Jo længere lånets løbetid er, desto flere år har du at fordele lånets omkostninger på. ÅOP vil derfor være lavere, jo længere løbetiden er. Derfor skal du også være opmærksom, hvis du vælger at indfri dit lån før tid, da det vil betyde, at ÅOP bliver højere.
Lovgivningen forpligter banker og låneudbydere til altid at oplyse ÅOP på deres låneprodukter.
Du kan altså bruge ÅOP til at sammenligne et lån med andre lån, hvor lånebeløb og løbetid er det samme. En høj ÅOP betyder, at der er tale om et dyrere lån, mens en lav ÅOP tyder på, at der er tale om et billigere lån.
I juli 2020 kom der nye regler, hvor ÅOP maksimalt må ligge på 35 %. Formålet er at beskytte forbrugerne mod urimeligt dyre lån, som de ikke formår at tilbagebetale.
Her i banken hilser vi lovgivningen meget velkommen, da vi mener, at det er et fælles ansvar at sikre redelige og fair lån.
ÅOP er de gebyrer, renter og andre udgifter du skal betale i forbindelse med et lån.
Skal du købe en ny bil, kan du prøve vores beregner og tjekke ÅOP på vores billån