Derfor er det en god idé at give børnene lommepenge

Hvis du vil lære dit barn om økonomisk ansvarlighed, kan lommepenge være vejen frem. Se her, hvordan I kommer i gang med gode økonomiske vaner i børnehøjde.

Otte ud af ti børn får lommepenge af deres forældre. Det viser en rundspørge fra 2023 foretaget af Epinion for Finans Danmark. Og lommepenge er en rigtig god idé, hvis du vil hjælpe dit barn til gode økonomiske vaner fra en tidlig alder. Med lommepenge lærer barnet nemlig blandt andet at spare op til det, som barnet allermest ønsker sig, samtidig med at barnet får indsigt i, at pengene kun kan bruges én gang.

Se her, hvordan I kommer nemt i gang med lommepengene og find eksempler på, hvor meget børn i forskellige aldre får i lommepenge.

Barnet med lommepenge i hænderne sparer op til hvad det ønsker sig, og lærer på samme tid om gode økonomiske vaner

Pige hjælper med opvask, og får betaling i form af lommepenge

Kom tidligt i gang med sunde økonomiske vaner

Det behøver ikke være kedeligt at lære barnet sunde økonomiske vaner. Med leg kan I komme rigtig langt. Leg købmandsbutik med de mindste børn, hvor I bruger tom emballage som f.eks. dåser, papæsker, frugt, grøntsager fra køkkenet eller lignende, som I selv sætter hjemmelavede prismærker på. Tegn så jeres egne lege-penge. Herefter kan I skiftes til at være købmand og kunde. På den måde lærer de mindste, at varer koster penge, og at pengene kun kan bruges én gang.

For de lidt ældre børn kan pligter i hjemmet være en god måde at introducere lommepenge på. Barnet kan f.eks. hjælpe med borddækning, opvask, oprydning eller at gå ud med skraldespanden. Slip kreativiteten løs og tegn et skema med barnets opgaver. Når ugen er gået, og alle opgaver er løst, udløser det betaling i form af lommepenge.

Der er flere fordele ved pligter i hjemmet. Ud over at lære at arbejde for pengene, modnes barnet med ansvaret for opgaverne og får øget selvtillid ved at være med til at bidrage til fællesskabet i familien.

Den første konto

Langt de fleste børn færdes i dag i større eller mindre grad i digitale miljøer – også når det gælder læring. Det kan derfor være en god idé at visualisere opsparing og forbrug på en digital konto. I kan f.eks. oprette en Coop Juniorkonto, som er en konto for alle børn i alderen 0-17 år. Når barnet fylder 8 år, kan I bestille et Mastercard med saldokontrol, som barnet kan bruge som hævekort eller betalingsmiddel. Som forældre kan I få fuldmagt til kontoen, så I kan følge med i kontobevægelser og læse e-boksbeskeder. Det giver jer mulighed for at tale sammen om forbrug, opsparing og gode pengevaner.

Se mere om Coop Juniorkonto

Piger er i alderen 0-17 år, og har fået en Coop Juniorkonto

Mor lærer sit barn om digital sikkerhed

Lær barnet om digital sikkerhed

I forbindelse med at barnet får sin første konto, er det en rigtig god idé, at I sammen taler om digital sikkerhed.

Se vores guide til sikkerhed på nettet

Når barnet får kort til sin første konto, skal det lære at huske sin PIN-kode, forstå at koden er personlig, og at den ikke må deles med andre. Fortæl i den forbindelse barnet, at der findes svindlere på de digitale platforme. Man skal derfor være kritisk over for beskeder på sms, i mails eller via computerspil, hvori der opfordres til, at man deler sine personlige oplysninger som f.eks. kreditkortoplysninger eller passwords. Personlige koder er personlige – det betyder, at de ikke må deles med andre.

Se mere om onlinesikkerhed hos Børns Vilkår

Hvor stort beløb skal mit barn have i lommepenge?

Det er op til dig selv som forældre at beslutte, hvor meget dit barn skal have i lommepenge. Men det kan måske være hjælpsomt med en rettesnor. Rundspørgen for Epinion viser, hvilke beløb de fleste børn får i lommepenge:

  • 6 til 10-årige: Under 100 kr. om måneden
  • 11 til 14-årige: Mellem 50 og 200 kr. om måneden
  • 15 til 17-årige: Mellem 200 og 500 kr. om måneden

Kilde: Epinion for Finans Danmark

Det er op til forældre at beslutte, hvor meget deres børn skal have i lommepenge

En Coop Juniorkonto er en praktisk løsning til dit barns lommepenge

Coop Juniorkonto – en praktisk løsning til dit barns lommepenge

En Coop Juniorkonto er for alle børn i alderen 0-17 år. Med en Coop Juniorkonto kan du hjælpe dit barn med at få sunde økonomiske vaner.

Se mere om Coop Juniorkonto

Giv dit bare en god økonomisk start med en børneopsparing

Giv dit barn en god økonomisk start med Coop Børneopsparing

Det kan være dyrt at starte voksenlivet, men med en børneopsparing kan du hjælpe dit barn eller barnebarn godt på vej.

Se mere om Coop Børneopsparing