Når frosten og de kolde måneder er på vej, er det for mange sommerhusejere blevet tid til at lukke sommerhuset ned. Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du gør.
Stormskader, frostskader og vandskader. De fleste sommerhusskader sker ifølge forsikringsselskabet Alm. Brand i løbet af årets første tre måneder – altså fra januar til marts, når temperaturerne er lave og vejret ustadigt.
Skader er ærgerlige, for med skaderne følger ofte omkostninger til reparationer, højere vandregninger og i nogle tilfælde skimmelsvamp. Men heldigvis kan mange sommerhusskader undgås, hvis du lukker sommerhuset ned for vinteren.
Der kan være penge at spare ved at lukke for varmen i sommerhuset. Energistyrelsen har foretaget en beregning, der viser, hvor meget en sommerhusejer med et typisk dansk sommerhus med elvarme kan spare ved at lukke sommerhuset ned sammenlignet med at have varme på i vinterhalvåret. Regnestykkerne viser, at du som sommerhusejer kan spare 5.500 kr. om året ved at lukke for varmen i modsætning til at holde varmen tændt på mellem 10 og 15 grader.
Lukker du helt ned for varmen frem for at have den tændt på 5 grader, kan du spare 3.500 kr. om året.
Har du en varmepumpe tilknyttet dit sommerhus, vil de ovenstående besparelser ifølge Energistyrelsen være ca. det halve.
Det anbefales dog ikke at lukke helt for varmen, da du dermed risikerer jordslåethed indendørs i sommerhuset og frostskader, hvilket også kan ende med at blive en større udgift. Indstil i stedet indendørstemperaturen til mellem 5 og 10 grader.
Her er en tjekliste med punkter til, hvordan du lukker sommerhuset ned for vinteren.
Indendørs
Udendørs
Kilder: Energistyrelsen og Alm. Brand
Vintersæsonen med tomme sommerhuse er også sæson for indbrud. Men der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at indbrudssikre dit sommerhus.
Undgå at gemme ekstranøgler til huset under f.eks. dørmåtter eller potteplanter, tøm skuffer og skabe for værdigenstande så som smykker og kontanter, og tag værdifuld elektronik som f.eks. fladskærme, dyre højtaler og computere med hjem vinteren over. Træk derudover gardinerne fra, så tyvene ved selvsyn kan se, at der ikke er værdigenstande at komme efter.
Som lovgivningen er skruet sammen, må du som udgangspunkt kun bo i dit sommerhus i sommerhalvåret – altså fra 1. marts til 31. oktober.
Derudover må du bruge dit sommerhus til kortere ophold om vinteren – altså i perioden fra 1. november til slut februar. Du må derfor ikke bo i dit sommerhus hele året, medmindre du opfylder ét af en række kriterier for brug af sommerhus som helårsbolig. Reglerne er blandt andet lavet for at beskytte sommerhusområderne som rekreative områder og for at beskytte de sårbare landskabsområder i og omkring sommerhusområderne.
Har du brug for råd og vejledning til køb af sommerhus?