Ring til os


Kundeservice

Alle hverdage mellem 9.00 og 17.00


Netbank support

Spær kort hos Nets

44 89 29 29 Visa/Dankort

44 89 27 50 Mastercard

Bruges uden for bankens åbningstid

21. marts 2023

Sådan får du styr på din gæld

Har du gæld hos flere forskellige kreditorer, og er du ved at miste overblikket? Se her, hvordan du får styr på din gæld. 

Det kan være svært at bevare overblikket, når gælden hober sig op.

Har du gæld hos flere forskellige kreditorer, kan det måske være en uoverskuelig affære at bevare overblikket over de mange afdragsordninger og betalingsfrister, og måske er du havnet i en ond gældsspiral, hvor du optager dyrere og dyrere lån til at tilbagebetale dine eksisterende lån med?

Hvis du ikke betaler din gæld til tiden, kan du risikere at ende i Fogedretten eller blive registreret i RKI og dermed få svært ved at låne penge fremadrettet. Samtidig betyder dyr gæld ofte et meget begrænset økonomisk råderum. Men der er heldigvis hjælp at hente. Vi giver dig her gode råd til, hvordan du får styr på gælden.

Få overblik over din gæld 

Første skridt på vejen til at blive gældfri er, at du danner dig et overblik over din gæld.

Hvis du skylder penge til det offentlige – fx kommune, skatteforvaltningen eller politiet, kan du i de fleste breve fra Gældsstyrelsen se en gældsoversigt.

Gæld til det offentlige forældes som udgangspunkt ikke. Du skal derfor betale din gæld, uanset hvor længe der er gået, fra du stiftede den.  

Hvis du ikke kan betale din gæld til det offentlige, skal du kontakte Gældsstyrelsen, som f.eks.  kan hjælpe dig med at udskyde betalingsfrister eller lave afdragsordninger.

Har du gæld til private kreditorer som f.eks. banker, finansieringsinstitutter, virksomheder eller privatpersoner, kan du danne dig et overblik over gælden ved at finde samtlige gældsdokumenter (breve, kontrakter mv.) frem og lave en udførlig liste over samtlige kreditorer. Herefter kan du sammensætte en betalingsplan. Kig på renteudgifterne og ÅOP og betal så de lån med den højeste ÅOP først.

Gæld til det offentlige bliver som udgangspunkt ikke forældet.

Kan det altid betale sig at indfri et lån før tid? 

Det er vigtigt, at du ser på lånets løbetid, når du skal vurdere lånets omkostninger. Jo længere lånets løbetid er, desto længere tid har du til at fordele lånets omkostninger over. ÅOP vil med andre ord være lavere, jo længere løbetiden er. Hvis du vælger at indfri dit lån før tid, skal du derfor være opmærksom på, at ÅOP bliver højere.

Bliv klogere på ÅOP 

Ryd op i dine dyre smålån og saml dine lån i et samlelån hos Coop Bank.

Saml dine lån og spar penge 

Har du mange små lån, kan det måske betale sig, hvis du samler dem i et samlelån til en lav rente. Det giver dig både bedre overblik over din økonomi og sparer dig for mange ærgerlige udgifter.

Hos os kan du samle din gæld til en af markedets laveste renter.

Læs mere om samlelån

Begræns dit forbrug 

For at kunne afdrage på gælden og samtidig undgå at stifte ny gæld, er det en god idé, at du får et overblik over dine indtægter, udgifter og forbrug. Mens du afdrager på din gæld, er det også anbefalelsesværdigt, at du sænker dit forbrug, så du ikke fortsætter en ond spiral med at bruge flere penge, end du har eller har mulighed for at betale tilbage.

I den forbindelse kan det være en god idé at lægge et budget. På den måde kan du få overblik over alle dine poster og samtidig se, hvor stort dit økonomiske råderum er. 

Vores budgetskabelon har de mest almindelige poster med, som blandt andet A-kasse, rejsekort og børnebidrag. Alt, hvad du skal gøre, er at downloade excel-filen og gå i gang.

DOWNLOAD BUDGETSKEMA

Begræns forbruget -skær f.eks. ned på tøjindkøbene - mens du arbejder på at blive gældsfri.

Forskudsregistrer renteudgifterne og får dermed glæde af dine skattefradrag.

Forskudsregistrer renteudgifterne 

Du får automatisk fradrag for renterne på din gæld til f.eks. banker, realkreditinstitutter og for forbrugslån optaget hos et finansieringsselskab.  Fradragene bliver nemlig overført til din årsopgørelse. Du skal dog skrive dine aktuelle renteudgifter på din forskudsopgørelse, hvis du vil have fradraget løbende gennem hele året.

Se hvordan du retter forskudsopgørelsen

 

Søg hjælp 

Hvis du har lav indkomst og økonomiske bekymringer, er der flere muligheder for gratis gældsrådgivning.

Du kan blandt andet kontakte Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning. Her tilbydes der både fysiske møder, telefoniske møder og online møder. 

Har du spørgsmål til dit CoopLån, er du velkommen til at kontakte os via netbanken eller telefonisk på hverdage mellem kl. 9.00 og 17.00 på 43 86 11 11.

Kilder: Gældsstyrelsen, Borger.dk, Råd til penge, skat.dk.

Hvis din gældssituation er helt uoverskuelig, og din indkomst er lav, kan du søge om gratis gældsrådgivning.

Registreret i RKI - hvad nu? 

Hvis du ikke betaler din gæld, risikerer du at blive registreret i RKI, som er et register over dårlige betalere. Når du er registreret i RKI, kan du få meget vanskeligt ved at låne penge af andre kreditorer. Når du har betalt din gæld, bliver du slettet fra RKI.