20. juni 2023

Skal jeg spare op eller investere?

Hvordan får du mest ud af din økonomi – ved at spare op eller ved at investere? Det seneste år er renten steget, og det er derfor blevet attraktivt at spare op. Rentestigningerne har nemlig betydet bedre renter på indlånskonti. Men hvordan du får mest muligt ud af dine penge, afhænger af flere faktorer. Det kan du læse mere om her.

Mor og barn i relation til uforudsete udgifter

Lav en buffer til uforudsete udgifter

Som udgangspunkt er det vigtigt, at du kender din økonomi og har overblik over, hvilket råderum du har til opsparing og/eller investering.

Derfor er første skridt på vejen at have en buffer til uforudsete udgifter. På den måde har du et sikkerhedsnet, hvis bilen bryder sammen, eller tandlægeregningen bliver højere end forventet. Du laver nemmest en buffer ved at danne dig et overblik over dine indtægter og udgifter. Læg dit budget med vores budgetskabelon, og opspar derefter ca. 10 % af din nettoløn hver måned. 

Har du gæld? Se her, hvordan du får overblik og styr på din gæld.

Samtidig bør du have et realistisk overblik over din tidshorisont. Hvis du står overfor for eksempelvis et boligkøb eller pensionering inden for de kommende og skal bruge pengene hurtigt, skal du måske ikke binde pengene i en al for lang årrække, og du bør måske også være tilbageholdende med at løbe en for stor risiko. Er der omvendt mange år til pension, kan du måske drage fordel af en højere risikoprofil, fordi du måske også kan få et højere afkast.

Opsparing – hvis du har en kort tidshorisont

Skal du bruge din opsparing inden for de kommende par år – f.eks. til rejse, bilkøb eller boligkøb, - kan det betale sig at spare dem op.

Hos os får du positiv rente på din helt almindelige indlånskonto fra første krone. Pengene er ikke bundet, og du kan derfor frit hæve dem, når du skal bruge dem.

Se aktuelle rentesatser for indlån

Smil på læben hos par med positiv rente på deres opsparing

Oversigt over aktiemarkedetsudvikling og investering heraf

Investering – for dig, der har en længere tidshorisont

Er din tidshorisont længere end tre år, kan det betale sig at overveje investering i aktier, obligationer og investeringsforeninger. Det er der flere fordele ved. Du kan nemlig få et såkaldt afkast, når dine investeringer klarer sig godt, og afkastet er oftest højere, end hvis du nøjes med at have pengene stående på en almindelig konto. Derudover giver nogle aktier et årligt udbytte, som er en slags deling af virksomhedens overskud til aktionærerne. 

Er du kunde i Coop Bank? Så kan du oprette et gratis depot til dine investeringer - start her.

Men du løber en lidt højere risiko, end du ville gøre ved blot at spare pengene op. Markederne går nemlig op og ned. Det kræver is i maven, når aktierne en gang imellem tager et dyk, og din økonomi skal kunne tåle, hvis du taber de penge, du har investeret.

Du kan forholdsvis nemt danne dig et overblik over, hvor risikobetonet en aktie, obligation eller en investeringsforening er. Alle værdipapirer skal nemlig risikomærkes – det er et krav fra Finanstilsynet.

Læs om risikomærkning af aktier og alt som er værd at vide om investering her.

Smil på læben med Coop Aktiesparekonto

Coop Aktiesparekonto - Invester og spar penge i skat

Vil du investere dine frie midler i aktier eller aktiebasserede investeringsforeninger og samtidig spare på skatten? Så er Coop Aktiesparekonto noget for dig.

Du betaler kun 17% i skat af dit afkast, mens aktiegevinster normalt beskattes med 27 % eller 42 %.

Er du kunde i Coop Bank, er det gratis at oprette en aktiesparekonto.

Læs mere om aktiesparekonto

Far og søn beundrer væksten i relation til investering

Når afkast og bæredygtighed går hånd i hånd

Vil du gerne have et godt afkast uden at gå på kompromis med bæredygtighed og social ansvarlighed?

I Coops investeringsforening Coop Opsparing har højeste rating hos analysehuset Morningstar både hvad angår afkast og bæredygtighed.

Vil du gerne have dine sparepenge til at gro med god samvittighed?

Kom i gang her