21. maj 2024

Nedbring CO2-udledningen fra din bolig – til gavn for både klimaet og din pengepung

Bygninger og boliger er blandt de store syndere, når det gælder CO2-udledning. Se her, hvordan du kan være med til at nedbringe CO2-udledning fra din bolig og samtidig spare penge.

Boligkvarter

Kloden sveder – bogstaveligt talt. Ifølge tal fra Europa-Kommissionen var perioden 2011-2020 det varmeste årti, der nogensinde er registreret. Faktisk nåede den globale gennemsnitstemperatur i 2019 op på hele 1,1 grader over det førindustrielle niveau, og den menneskeskabte globale opvarmning stiger nu med 0,2 grader for hvert årti.

En vægtig årsag til klimaforandringerne er CO2-udledning på grund af menneskelige aktiviteter så som forbrænding af olie, kul og gas, skovrydning og avl af landsbrugsdyr til kød- og mælkeproduktion.

I hele EU kommer 36 % af CO2-emissioner fra bygninger, og i Danmark er opvarmning årsag til 15 % af de samlede CO2-udledninger – det viser tal fra Rockwoolfonden.

Som forbruger kan du bidrage til at begrænse det negative klimaaftryk fra dit hjem.

5 hverdagstips til hvordan du begrænser CO2-udledning fra din bolig

Se her, hvilke små, nemme justeringer, du selv kan foretage i hjemmet for at begrænse CO2-udledningen – og samtidig spare penge.

  • Lavere temperatur i huset
    Hvis du sænker temperaturen i din bolig med blot 1 grad, kan du nedbringe dit varmeforbrug med 5 % og dermed få en billigere varmeregning.
  • Ens indstilling af termostater
    Indstil termostaterne ens på alle dine radiatorer. På den måde fordeler varmen sig bedre i dit hus, og dit varmesystem bliver mere effektivt.
  • Tjek dine radiatorer
    Hvis du mærker nederst på dine radiatorer, skal de føles lunkne eller kolde. Hvis dine radiatorer er varme, betyder det, at varmen ikke udnyttes tilstrækkeligt. Hvis du lytter til dine radiatorer, og de klukker eller risler, er der luft i dem, som skal lukkes ud. Derved får du en bedre fordeling af varmen.
  • Indstil varmtvandsbeholderen
    Indstil temperaturen på varmtvandsbeholderen til 55 grader, så sænker du dit energiforbrug. Temperaturen er tilstrækkelig varm til opvask, rengøring og bad, samtidig med at Legionella-bakterierne holdes nede.
  • Sænk dit varmtvandsforbrug
    Hvis du bor alene, bør du gå efter at bruge højest 40 m3 vand pr. år. Hvis I er flere i hjemmet, bør I gå efter et vandforbrug på højest 30 m3 pr. år pr. person.

Kilde: Totalkredit

Isolering af vindue ved energirenovering

Energirenovering - et løft til både økonomi og klima

Bor du i en ældre ikke-renoveret ejerbolig, kan det i mange tilfælde betale sig at gennemgå husets vinduer, yderdøre, tag og varmekilder.

Der er flere økonomiske fordele ved en energirenovering. Du kan spare penge på energiregningerne (vand, varme og el), og din bolig får et bedre energimærke og stiger dermed måske i værdi. Samtidig belaster du klimaet mindre, da der bliver udledt mindre CO2 fra din bolig.

Der findes mange forskellige former for energiforbedringer, som kan gavne både din bolig, økonomien og klimaet. Det kan f.eks. være isolering, skift af vinduer og yderdøre, solceller, udskiftning af olie- eller gasfyr, solvarme, jordvarme eller ventilation.

Med energiberegneren kan du hurtigt få en idé om, hvilke forbedringer der bedst kan betale sig i din bolig.

Prøv vores energiberegner

Sådan finansierer du energirenoveringen

Der er flere muligheder for finansiering af energirenovering.

Friværdi er, når din bolig er mere værd, end den gæld, du har i boligen. Hvis du har friværdi i din bolig, kan det være en god idé at benytte den til finansiering af din energirenovering. Lån i friværdien er nemlig et af de billigste lån, du kan få.

Hvis du vil udnytte din friværdi, skal du ansøge om et tillægslån.
Prøv beregneren og se, hvad et tillægslån koster

Du kan også ansøge om et Coop Energilån til energiforbedringer af din bolig.
Se mere om Coop Energilån og beregn dit lån 

Energirenovering af tag på bolig

Få en god start med energitjek

Start din energirenovering med et Energitjek

Med et Energitjek kommer du godt fra start med din energirenovering. Få et overblik og konkrete forslag til, hvad der skal til for at optimere din boligs energiforbrug.

Læs mere om energitjek 

Energirenovering af din bolig har mange fordele

Energirenovering. Måske er der penge i dine mursten?

Find ud af, om en energirenovering kan spare dig for penge på både varme- og klimaregnskabet.

Læs mere om energirenovering af din bolig