31. maj 2022

Tusindvis af muldyr: Unge hvidvasker penge for kriminelle

Flere tusinde unge er med til at hvidvaske penge, som it-kriminelle stjæler gennem f.eks. identitetstyveri og svindel. De unge fristes af lettjente penge eller en simpel tjeneste. Det Kriminalpræventive Råd advarer kraftigt mod at stille sin konto til rådighed og dermed blive muldyr for kriminelle.

Af Det Kriminalpræventive Råd

Unge hvidvasker penge

Et stigende antal unge hjælper kriminelle med at hvidvaske penge, de har opnået gennem forskellige former for it-kriminalitet.

- Tusindvis af unge bruges som muldyr, og fra finanssektoren ved vi, at problemet er i kraftig vækst. Hvidvask er en alvorlig forbrydelse, og det er nødvendigt, at vi gør alle opmærksomme på, at man medvirker til grov organiseret kriminalitet, når man stiller sin konto til rådighed for hvidvask, siger Thomas Brenøe, som udover at være næstformand i Det Kriminalpræventive Råd, er jurist og vicedirektør i Forsikring & Pension.

Som muldyr kan man blive bedt om at:

  • hæve kontanter i en hæveautomat, efter at svindleren har overført penge f.eks. via mobilen
  • stille sin konto til rådighed for pengeoverførsler, og dermed hjælpe svindleren med at overføre stjålne penge
  • låne sit NemID eller MitID ud til at foretage en pengeoverførsel.

Få gode råd til, hvordan du undgår at blive svindlet på nettet

citat

”It-kriminelle har brug for muldyr til at hvidvaske penge fra svindel. Ved at bruge muldyr kan de sløre det digitale pengespor, som gør det vanskeligt for politiet at finde frem til de kriminelle bagmænd”

- Anja Schulze-Larsen, specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Råd

Unge risikerer straf

Anja Schulze-Larsen er specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Råd, hvor hun arbejder med forebyggelse af økonomisk it-kriminalitet. Hun fortæller, at muldyr er selve grundlaget for, at it-kriminelle kan slippe afsted med deres kriminalitet.

- It-kriminelle har brug for muldyr til at hvidvaske penge fra svindel. Ved at bruge muldyr kan de sløre det digitale pengespor, som gør det vanskeligt for politiet at finde frem til de kriminelle bagmænd, siger Anja Schulze-Larsen.

Mange unge risikerer en plettet straffeattest, fordi de medvirker til at hvidvaske penge. Når unge hvidvasker penge ved at stille deres konto til rådighed for kriminelle, så har det klare konsekvenser, viser flere retssager. Senest i denne måned har en 22-årig kvinde fået en dom på 6 måneders betinget fængsel. Det får Det Kriminalpræventive Råd til at komme med en advarsel, så de unge ved, hvad de skal være opmærksomme på:

- Som muldyr medvirker man til alvorlig økonomisk kriminalitet, og det kan give de unge en plet på straffeattesten. De risikerer også at blive smidt ud af deres bank eller at blive udelukket fra at bruge betalingsapps på mobilen. Derfor er det afgørende, at de unge ved, hvad de laver, og at de træffer de rigtige valg, så de ikke er med til at hvidvaske penge for kriminelle, siger Anja Schulze-Larsen fra Det Kriminalpræventive Råd.

Er du blevet udsat for svindel? Læs mere

unge risikerer straf

Citat

”Hvis jeg vidste, at det kunne ende på min straffeattest, havde jeg aldrig nogensinde hævet penge for mennesker, jeg ikke engang kender. Jeg fik enorm meget skyldfølelse, og jeg fik det rigtig dårligt”

- Louis, gymnasiestuderende

Louis blev muldyr

Da 18-årige Louis i 2021 hjalp to fremmede med at hæve kontanter til en taxa, blev han uforvarende et kriminelt muldyr.

Louis, som går i gymnasiet, var i byen med nogle venner fra sin klasse, da nogle fyre kom hen til ham. De fortalte, at de ikke havde deres kreditkort, men skulle bruge penge til en taxa. Derfor spurgte de om hjælp til at hæve nogle penge, som de overførte til Louis via MobilePay.

En uge efter ringede Louis’ telefon fra et ukendt nummer. Det viste sig, at pengene, som Louis hævede, var stjålet fra en anden mands konto kort forinden, og at Louis dermed har hvidvasket stjålne penge.

- Hvis jeg vidste, at det kunne ende på min straffeattest, havde jeg aldrig nogensinde hævet penge for mennesker, jeg ikke engang kender. Jeg fik enorm meget skyldfølelse, og jeg fik det rigtig dårligt, siger Louis.

Sig nej til fremmede, som beder om nemme tjenester eventuel mod betaling

Bliver du kontaktet af fremmede, der vil gøre brug af din konto eller beder dig foretage kontanthævninger, råder vi dig til at sige nej. Bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du skal nå en aftale, at du ikke har dit betalingskort på dig, eller at du ikke har MobilePay.

Det Kriminalpræventive Råd advarer i øjeblikket unge mod at blive kriminelle muldyr. Gennem en undervisningsfilm og en videokampagne på TikTok bliver de unge spurgt: ’Ved du hvor pengene kommer fra?’

Læs mere hos Det Kriminalpræventive Råd

Undgå at blive kriminelt muldyr

  • Hold dine bankoplysninger for dig selv

Lad aldrig andre bruge din konto til at overføre, hæve eller indsætte penge og oplys ikke dine bankoplysninger til nogen, medmindre det er nogen, du kender godt og har tillid til.

  • Stol på din mavefornemmelse, hvis du mistænker, at noget er galt

Hvis du har mistanke om, at du medvirker til kriminalitet, så stop straks enhver bankoverførsel. Kontakt os og tjenesten du brugte til overførslen og politiet.

SKRIV TIL OS