4. december 2023

Nu bliver det sværere at være digital svindler

Finans Danmark er gået sammen med Forbrugerrådet Tænk, Teleindustrien, Ældre Sagen og Erhvervsministeriet om en række initiativer i kampen mod digital svindel. Blandt andet skal beløbet for straksoverførsler sænkes – noget vi i Coop Bank allerede indførte sidste år.

Digital svindel bliver sværere

”Vi skal have et stærkere værn mod svindlere, så de ikke kan franarre helt almindelige danskere for op mod en halv million kroner. Jeg synes ærlig talt, det er forkasteligt, at man kan få sig selv til at stjæle f.eks. ældre borgeres penge ved at udgive sig for at være en anden.” Sådan lyder det fra erhvervsminister Morten Bødskov (soc.) i en pressemeddelelse fra Finans Danmark. Digital svindel er nemlig i hastig vækst, og hver anden sag om bedrageri foregår på internettet, hvor svindlere franarrer uskyldige mennesker store pengebeløb.

Derfor er regeringen sammen med Finans Danmark, Forbrugerrådet Tænk, Teleindustrien og Ældre Sagen blevet enige om et initiativ, der skal dæmme op for den digitale svindel.

Få gode råd til at undgå svindel på nettet her

Coop Bank forløber for sænket beløbsgrænse

Et af initiativerne er, at bankerne vil sænke loftet over, hvor mange penge man som udgangspunkt kan straksoverføre pr. døgn, uden først at have kontakt med sin bank, til 50.000 kroner. Noget vi allerede indførte i Coop Bank tilbage i februar sidste år, da vi sænkede grænsen for straksoverførsler til 50.000 kr. pr. døgn. I dag kan loftet på straksoverførsler i andre banker være op til 500.000 kroner.

Derudover vil Teleindustrien i samarbejde med teleselskaberne skabe mulighed for, at f.eks. virksomheder kan få beskyttet deres afsendernavn, når de afsender SMS’er, så svindlere ikke kan udgive sig for at være fra fx en bank eller en offentlig myndighed. Samtidig skal der arbejdes med nye teknologiske løsninger, som kan beskytte mod såkaldt spoofing*, hvor svindlere ringer eller mailer og udgiver sig for at være en bank eller myndighed.

Undgå de falske opkald fra personer, der udgiver sig for at være fra Coop Bank

 

Kilde: Finans Danmark

Hos Coop Bank har vi sænket beløbsgrænsen for straksoverførsler

*Hvad er spoofing?

Spoofing refererer til en ny form for svindelopkald og -mails, hvor udenlandske bedragere manipulerer visningen af deres eget nummer for at fremstå som et tilfældigt dansk nummer. Dette skaber illusionen af, at opkaldet stammer fra Danmark, selvom det faktisk kommer fra udlandet. De udenlandske bedragere overtager ikke det danske nummer; de ændrer blot, hvordan det vises for modtagerne af opkaldet. Ligeledes er de i stand til overbevisende at manipulere en e-mailadresse.

Kilde: YouSee