19. maj 2021

Vælg det rigtige lån, når du køber drømme-sommerhuset

Drømmer du om at tilbringe din næste ferie i dit eget sommerhus? Salget af sommerhuse er skudt i vejret under Corona-krisen, og med sommeren inden for rækkevidde går salget stadig strygende. Her får du inspiration til, hvordan du kan vælge at finansiere dit sommerhuskøb. Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit, gør dig klogere på, om du skal vælge fast eller variabel rente, når sommerhuset skal finansieres. 

Gode råd til køb af sommerhus

Gode råd til køb af sommerhus 

Der er ikke noget at sige til, at mange danskere har købt eget sommerhus det seneste års tid. Vi har været mere hjemme og har haft tid til at tænke over, om et sommerhus vil give familien et tiltrængt afbræk fra hverdagen. Samtidig har der været begrænsninger i, hvor vi har haft mulighed for at rejse hen på ferie.

Overvejer du at købe sommerhus, er mit bedste råd at se det som en langsigtet beslutning, som du og din familie kan få glæde af i mange år fremover. Og der er mange gode muligheder for at finansiere herligheden. Renterne er nemlig stadig lave, uanset om du er til variabel eller fast rente.

Læs vores gode råd til køb af sommerhus 

Hvor meget kan jeg låne til køb af sommerhus?

Det er lettere at finde det rigtige sommerhus, når du ved, hvad det cirka må koste.

Hvilket lån skal du vælge?

Når du skal vælge, hvordan du vil finansiere dit køb af sommerhus, er valg af lån den vigtigste beslutning. Her skal du afklare med dig selv, hvor vigtigt tryghed om din fremtidige rente er for dig.

Har du det bedst med sikkerhed for, hvad du betaler i rente på dit lån til sommerhuset, så er fast rente nok en overvejelse værd. Vil du gerne benytte dig af de meget lave renter, vi ser lige nu, og tror du, at de forbliver lave længe, så kan du vælge et lån med variabel rente.

Vælger du et lån med variabel rente, kan du vælge imellem forskellige rentebindingsperioder. Du behøver altså ikke vælge alt eller intet, når det kommer til graden af tryghed om din fremtidige rente. Du kan for eksempel vælge at binde renten i tre eller fem år ved at vælge henholdsvis et F3- eller F5-lån, eller du kan gå hele vejen og vælge den kortest mulige rentebinding på seks måneder ved at vælge et F-kort-lån.

Se vores forskellige lånemuligheder her

vælg det rigtige lån til sommerhuset

Vælg fasterente til sommerhuset

Tre ud af fire vælger lån med fast rente

Tre ud af fire, der indtil videre har købt sommerhus i 2021, har valgt et lån med fast rente i 30 år. Det er væsentligt flere end for bare fem år siden, hvor halvdelen valgte fast rente. Og der er ikke noget at sige til, at danskerne har fået smag for fast rente på boliglån. Du kan nemlig låne til din helårs- eller fritidsbolig og betale en meget lav, fast rente i al den tid, du har lånet.

Renten er i øjeblikket lav, uanset om vi sammenligner med for 10, 20 eller 30 år siden, og det er samtidig også billigt at sikre sig mod rentestigninger ved at vælge fast rente frem for variabel rente. Merprisen på et lån med fast rente er med andre ord lavere, end vi så for blot nogle år siden.

Vi forventer, at det snart er sidste udkald for at få fingrene i den meget lave, faste rente på 1 procent, som vi ser i øjeblikket. Vi ser ikke for os, at renterne skyder i vejret, men de kommer til at snige sig opad i de kommende år.

Bliv klogere på fast rente her

Dit lån skal passe ind i din samlede økonomi

Når det er sagt, så er det ikke til at komme udenom, at et lån med variabel rente er det billigste valg. Og umiddelbart forventer vi, at renterne på lån med kort rentebinding forbliver lave i de kommende år. Så er du villig til at løbe risikoen for, at renten stiger i løbet af den tid, du har lånet, er et variabelt forrentet lån en god mulighed for at spare penge her og nu.

Det vigtigste, når du vælger lån, er, at det passer med din husholdnings samlede økonomi. Der er for de flestes vedkommende også et lån i helårsboligen at tage højde for. I bund og grund skal valget af lån i sommerhuset ses som en del af en større plan for din privatøkonomi, både hvad angår rentesikring og i særdeleshed også i forhold til, om det giver mening for dig at afdrage eller have afdragsfrihed på dit sommerhuslån.

Læs om lån til sommerhus

dit lån skal passe til din økonomi

Kontakt os omkring finansiering af dit sommerhus

Tag en snak med os om finansieringen af dit sommerhus