2. november 2023

Derfor skal du huske kreditkortet på Black Friday

Den store handelsdag Black Friday står for døren, og måske er du en af dem, der skal ud at udnytte de mange ekstraordinære tilbud. Læs med her, hvor vi kommer med gode tips til dagen. Du kan blandt andet læse om, hvorfor det er en god idé at huske kreditkortet, når du kaster dig ud i tilbudsjagten.

Der er flere gode grunde til at huske kreditkortet på Black Friday.

Fredag den 24. november slår fysiske butikker og webshops dørene op til en af årets helt store handelsdage, når Black Friday løber af stablen.

Fænomenet stammer fra USA og betyder oversat fra engelsk ”Sort fredag”. Black Friday ligger altid dagen efter den amerikanske festdag Thanksgiving, som falder på en torsdag. Mange amerikanere holder nemlig fri dagen efter Thanskgiving, og det har fået butikkerne til at øjne en mulighed for at kickstarte julehandlen med en række ekstraordinære tilbud. De seneste år har handelsmanien spredt sig over flere dage og kaldes i nogle butikker endda Black Week – altså sort uge. Også fænomenet Cyber Monday er kommet til. Oprindeligt var Cyber Monday onlinebutikkernes udgave af Black Friday, men i dag holder både onlinebutikker og fysiske butikker Cyber Monday. 

Danskerne har da også taget Black Friday til sig i stor stil. Tal fra MobilePay viser således, at der under Black Week sidste år blev foretaget hele 4,4 mio. transaktioner med MobilePay svarende til 2,8 mia. kr. online under Black Week.

Fordele ved kreditkortet

Der kan være flere gode grunde til at huske kreditkortet, når du kaster dig ud i tilbudsjagten på Black Friday og Cyber Monday. Selvom det generelt er klogest at bruge penge, man allerede har, kan det i nogle tilfælde være en fin løsning at handle på kredit, hvis man falder over et ekstraordinært godt tilbud, hvor du opnår en stor besparelse ved selve købet og samtidig kan dele tilbagebetalingen af lånet ud over flere måneder.

Hvor lang tid du kan sprede din tilbagebetaling over, afhænger af, hvilken afviklingsprocent du har valgt, da du fik dit kreditkort. Vælger du en afviklingsprocent på 100%, betaler du hele dit forbrug til den første i den efterfølgende måned. Hvis du derimod vælger en afviklingsprocent på 20%, kan du sprede dine udgifter over en længere periode. Du kan ansøge om at ændre din afviklingsprocent i din netbank.

Skal du have et kreditkort? Se dine muligheder

Der er flere fordele ved at betale med kreditkort på Black Friday. Blandt andet er du godt beskyttet mod svindel.

Læg et budget for Black Friday

Du kan støde på mange fristelser på Black Friday. Det kan derfor være en god idé, at du laver en liste over de indkøb, du vil foretage samt et budget, så du har styr på økonomien. Få gode råd til budgettet her 

I netbank kan du ansøge om at ændre afviklingsprocenten på dit kreditkort, så den passer til dit behov.

Kreditkort som ekstra sikkerhed når du handler online

Desværre er begivenheder som Black Friday også et slaraffenland for svindlere, som øjner chancen for at snyde uskyldige forbrugere på jagt efter gode tilbud. 

Når du betaler med MasterCard kreditkort har du større mulighed for at kunne gøre indsigelse, hvis der f.eks. er mangler ved din vare eller, eller hvis du fortryder dit køb, efter at du har fået varen leveret. Det er også altid en god idé at huske at tjekke beløbet, når du godkender transaktionen på terminalen i butikken eller online via MitiD. 

Hvis du ikke har handlet hos forretningen før, kan det desuden være en god idé at tjekke den på Trustpilot. Her kan du blandt andet kan se, om forretningen har mange anmeldelser om manglende levering.

Pas altid på med at klikke på links, som du modtager via sms eller e-mail, og sammenlign altid afsenderfeltet på e-mailadressen med forretningens hjemmeside for at være sikker på, at e-mailen rent faktisk er afsendt fra forretningen. 

Læs mere om, hvordan du handler sikkert på nettet