8. august 2023

Mange måder at finansiere et forældrekøb

Boligmarkedets udbud har gjort jagten på bolig til dit barn lettere, hvis du går med forældrekøbstanker. Fald i boligpriserne, har delvist kompenseret for, at stigende renter gør finansieringen af forældrekøbet dyrere. Få her et overblik over jeres muligheder.

Af Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit

Finansiering af forældrekøb på lovende boligmarked

Der er godt nyt til dem, der går med forældrekøbstanker. Antallet af til salg-skilte er steget efter en periode, hvor udbuddet af boliger var meget lavt, fordi markedet nærmest blev støvsuget i begyndelsen af Coronakrisen. Antallet af boliger til salg er ikke højt, men det ligger på et niveau, vi kender fra før Coronakrisen, og det er dermed lidt lettere at finde frem til den rigtige bolig til dit barn.

Prisskiltet på boliger er også blevet lidt bedre set fra boligkøbernes side. Priserne på ejerlejligheder, der er det typiske forældrekøb, er nemlig faldet 10-15 % det seneste år afhængig af, hvor i landet lejligheden ligger.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Priserne på fx ejerlejligheder er godt nok faldet, men når du skal finansiere købet, er renten på lånet blevet noget højere det seneste halvandet års tid. Afhængig af hvor længe du låser renten fast, ligger renterne i øjeblikket på 3,5 til 5 %.

Hvilket lån skal du vælge?

Når du skal vælge lån, skal du dog ikke kun have renten her og nu for øje. Så selvom renten er højere på et lån med en fast rente i 30 år end lånene med variabel rente, skal du først og fremmest tage stilling til, hvad du har det bedst med: en fast rente som du kender i al den tid, du har lånet, eller en lidt lavere rente nu, hvor du ikke kan være sikker på, hvor høj den bliver i fremtiden.

Hvad koster et lån til bolig? Prøv beregneren og se, hvor meget du kan låne

Hvilket boliglån til forældrekøb? F5-lån?

Citat

”Priserne på fx ejerlejligheder er godt nok faldet, men når du skal finansiere købet, er renten på lånet blevet noget højere det seneste halvandet års tid.”

- Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker Totalkredit

Få fast rente på dit boliglån ved forældrekøb

Lån med fast rente er populært

De fleste boligkøbere har i en del år valgt at låse renten i al den tid, de har lånet. Udover at give tryghed om boligrenten, så har et lån med fast rente endnu en fordel i en tid med stigende renter. Lån med fast rente falder nemlig i kurs, når renten stiger, og det betyder, at du kan købe din egen gæld tilbage for mindre, end du skylder. Enten fordi du lægger lånet om eller indfrier lånet, fordi du sælger boligen igen.

Se, hvordan du får økonomisk tryghed med et fastforrentet lån

Citat

”Udover at give tryghed om boligrenten, så har et lån med fast rente endnu en fordel ved stigende renter. Lån med fast rente falder nemlig i kurs, når renten stiger, og det betyder, at du kan købe din egen gæld tilbage for mindre, end du skylder.”

- Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker Totalkredit

F5-lån kan være oplagt

Selvom lån med fast rente i øjeblikket er mest populært hos boligkøberne, kan et F5-lån passe rigtig godt med tidshorisonten for nogle forældrekøb, fordi:

  • Mange køber en lejlighed til deres børn, når de skal begynde på en uddannelse, der ofte tager op til fem år
  • Med et F5-lån kender du din rente på lånet til forældrekøbet de næste fem år, mens dit barn studerer, og får en en smule lavere rente end, hvis du vælger et fastforrentet lån
  • Hvis dit barn er lidt længere om studiet end normeret tid, så kan du heldigvis tilpasse rentebindingen, når lånet skal rentetilpasses efter 5 år
  • Du kan skifte dit F5-lån ud med et F3-lån eller omvendt. Hvis du har planer om salg af boligen, er en kortere periode sommetider en fordel

Skattefordel er fjernet

Du skal være opmærksom på, at det højere skattefradrag for renteudgifter i den såkaldte virksomhedsordning, når boligen lejes ud til nærtstående, fx dit barn, er blevet reduceret. På den måde sidestiller skattemyndighederne forældrekøbere med almindelige boligkøbere.

Forældre kan altså fortsat købe en lejlighed og udleje den til deres børn, men de vil ikke kunne opnå særlige skattemæssige fordele. Du kan overveje at tale med en revisor om, hvilke muligheder du har, så I sammen kan finde den løsning, der passer bedst til din økonomi.

Skattefordel for forældrekøb

Gode råd til forældrekøb

Mange forhold spiller ind ved lånevalg

Ud over tidshorisonten for dit forældrekøb spiller mange forhold ind på, om det er et fastforrentet lån, et F5-lån eller et helt andet lån, der er bedst for dig. Der kan være forskellige muligheder at sammensætte finansieringen af forældrekøbet på. Ud over at optage lån i forældrekøbsboligen kan det også være, at du har mulighed for at optage lån i en eventuel friværdi i din egen bolig eller har en opsparing, du kan bruge af.

Overvejer du forældrekøb? Se vores gode råd her

Få bonus på dit realkreditlån

bonus på dit realkreditlån

Er du medlem af Coop og realkreditkunde i Coop Bank, får du bonus på dit realkreditlån, som du kan bruge i Coops butikker. Hele 750 kr. pr. lånte mio. kr. hvert år. Din bonus indsættes løbende en gang om måneden. Det gør realkreditlån via os til et af markedets allerbilligste tilbud. Læs mere om bonus på dit realkreditlån og kom i gang allerede nu. 

Beregn din bonus