7. august 2020

Vælg det rigtige lån til forældrekøb

Med et forældrekøb kan du være med til at skabe stabile og trygge rammer, hvis dit barn flytter hjemmefra og f.eks. starter på en uddannelse. Men inden du kaster dig ud i et forældrekøb, skal du kende mulighederne og de forskellige lån, som er særligt velegnede. Især to lån er populære til forældrekøb.

Forældrekøb med lånetypen fast rente

Lån med låst rente i hele lånets løbetid

Renten er stadig meget lav og derfor vælger mange boligkøbere lån, hvor renten er låst og derfor kendt i op til 30 år. Når lånet har en fast rente, får du maksimal sikkerhed for størrelsen af din renteudgift fra start til slut. Uanset, om du vælger at beholde lejligheden i 5, 10 eller flere år. Når afdragene er kendte, er det også nemmere at lave en lejekontrakt med en husleje, der er realistisk for både barn og forældre.

Læs mere om fast rente

Citat

"At vælge et lån med fast rente er et godt og sikkert valg for mange, og det er i dag meget billigt at sikre renten i lånets løbetid i forhold til for bare få år siden. Du betaler ikke meget mere i rente for at få maksimal sikkerhed for din rente, og det får mange til at vælge netop dén låntype for tiden."

- Sune Malthe-Thagaard, Chefanalytiker Totalkredit

Forældrekøb med lånetypen F5

Lån med 5 års rentesikring

En anden mulighed er et lån med en 5-årig rentesikring. Et såkaldt F5 lån. Lige nu er renten historisk lav, endda negativ, så at sikre den i fem år gør et F5 lån næsten skræddersyet til dem, der vælger at købe bolig til en studieperiode og derefter har planer om at sælge igen. De fem år passer også med en typisk tidshorisont for de fleste længerevarende uddannelser. Hvis dit barn ender med at bruge mere end fem år på uddannelsen, så kan du rentetilpasse lånet på et senere tidspunkt.

Læs mere om tilpasningslån

citat

"F5-lånet kan for mange være et oplagt valg til et forældrekøb. Med et F5-lån sikrer du dig p.t. en meget lav rente i de næste fem år, og i øjeblikket får du faktisk en rente, der er negativ. Hvis du ved, at dit barn skal studere de næste fem år, kan du med et F5-lån sikre en lav rente i hele studieperioden."

- Sune Malthe-Thagaard, Chefanalytiker Totalkredit

Prøv vores boligberegnere

Vil du sammenligne låntyper, tjekke hvad et lån koster eller bare regne på dine muligheder med realkredit? 

PRØV BOLIGBEREGNERE

Kig på skattereglerne inden du låner

Vi forventer at der fra 2021 kommer nye regler omkring forældrekøb. Ændringerne kan betyde, at nogle forældrekøbere kan trække mindre fra i skat, fordi den såkaldte virksomhedsordning ikke længere kan bruges. Om og hvordan de nye regler vil påvirke dit forældrekøb, kan du evt. tale med en revisor om. Vores rådgivere kan herefter hjælpe med, hvilken låntype og løsning der er bedst for dig, din økonomi og dit barn.

PRØV VORES BOLIGBEREGNERE

Få styr på skatteregler ved forældrekøb

Citat

"Aftalen forventes at medføre, at nogle forældrekøbere fx kan trække mindre fra i skat, fordi fradraget for renteudgifter i reglen er lavere, når man ikke kan anvende Virksomhedsordningen. På den måde sidestiller skattemyndighederne forældrekøbere med almindelige boligkøbere."

Sune Malthe-Thagaard, Chefanalytiker Totalkredit