Der er meget at holde styr på, når man flytter sammen – ikke mindst, når det handler om økonomi. For hvor skal I bo, hvordan skal huslejen betales, hvor meget skal der afsættes til madbudgettet, og skal I have en fælles konto? Vi har samlet en række gode råd til jer, der skal flytte sammen.
Noget af det allerførste, I skal tage stilling til, når I har besluttet jer for at flytte sammen, er, hvor I skal bo. Måske vælger I at flytte sammen i en lejebolig. I så fald er det en god idé, at I begge står som underskrivere på lejekontrakten, hvis det er muligt. Så kan den ene af jer nemlig blive boende, hvis I en dag vælger at gå fra hinanden.
Der skal også betales depositum eller indskud, når I flytter i lejebolig. Hvis I ikke allerede har sparet op, kan I overveje, om I vil låne til depositum eller indskud.
Hvis I flytter sammen i en bolig, som den ene af jer i forvejen ejer, er det en god idé, at I opretter en lejekontrakt. På den måde er den af jer, som flytter ind, sikret af et opsigelsesvarsel i tilfælde af, at I går fra hinanden. Download en standardkontrakt hos Social- og Boligministeriet.
Overvejer I at købe ejer- eller andelsbolig sammen? Så kan I som medlemmer af Coop få realkreditlån i Totalkredit via Coop Bank eller andelsboliglån med bonus, som I kan handle for i Coops butikker. Læs mere om jeres muligheder og beregn, hvor meget I kan låne for.
Et nyt samliv betyder også nye fælles udgifter til blandt andet el, varme, TV, internet, forsikringer og mad. Derudover kan der være en række engangsudgifter til f.eks. flytning, istandsættelse og indretning. For at få det bedst mulige overblik over udgifterne kan det være en god idé, at I sammen opretter et budget med en dertilhørende fælles budgetkonto. På den måde kan I nemt tilmelde regninger til Betalingsservice og dermed sikre, at udgifterne bliver betalt til tiden.
Der er flere fordele ved at samle hele eller dele af jeres økonomi på en fælleskonto – altså f.eks. en budgetkonto til jeres faste udgifter. I ejer og råder begge to over kontoen, og I kan begge to få kort til kontoen samt adgang via net- eller mobilbanken.
Rejser, uddannelse, boligindretning. Drømmene kan være mange – og dyre. Det er derfor en god idé, at I sætter penge til side til opsparing til netop det, I drømmer om.
En opsparing kan også fungere som en buffer til uforudsete udgifter. På den måde har I et sikkerhedsnet, hvis bilen for eksempel bryder sammen, eller tandlægeregningen bliver højere end forventet.
I bør som tommelfingerregel afsætte ca. 10 % af jeres nettoløn til opsparing hver måned.
Når det gælder spørgsmålet om fællesøkonomi, er det en god idé, at I forventningsafstemmer og sammen sætter rammerne for, hvordan det skal gribes an. Der er nemlig flere forskellige muligheder.
I kan enten vælge at have 100 % fællesøkonomi, hvor I puljer alle jeres penge sammen, eller I kan vælge at have delvis fællesøkonomi, hvor I deler fællesudgifterne 50/50, men hver især beholder resten af jeres indtægt til lommepenge. I kan også vælge at fordele jeres fællesudgifter imellem jer i forhold til jeres indkomster, så den, der tjener mest, betaler mest, hvorefter I beholder resten af hver jeres indtægt.
Skal du flytte i lejebolig? Så kan vi hjælpe dig med lån til depositum eller indskud.
Prøv beregneren og se, hvor billigt du kan låne til depositum.
”Han var rigtig god til at komme med svar på mine spørgsmål”. Sådan lyder det fra 28-årige Susan, når hun skal fortælle om boligrådgivningen i Coop Bank. Læs om Susans oplevelser som ny på boligmarkedet og få gode råd til dit første boligkøb.